Юбилейната 20-та „Сцена на кръстопът“ обещава качествен театър в напълно ремонтираната зала на Драмата

20-тото юбилейно издание на театралния фестивал“Сцена на кръстопът“ обещава качествен театър в напълно обновената зала на пловдивския Драматичен театър. Форумът ще бъде открит с възродения му спектакъл „Възвишение“ на 10 септември. В афиша на двуседмичния театрален маратон ще се впишат и най-добрите представления, отличени през отминалия сезон с награди Икар и Аскеер, както и част от премиерните заглавия на най-авторитетните български трупи. 

И ако Иван Добчев ще провокира патриотичните ни чувства с римейк на „Възвишение“ като за начало, след това Диана Добрева ще ни отведе в един друг свят с „Вълци“, Ивайло Христов ще ни накара да броим до „Четири“. В светлината на класиката Иван Урумов ще ни представи своето виждане за „Отело“, Бина Харалампиева ще ни разкаже за „Бел Ами“, The Festival Players Theatre Company на родния град на Уилям Шекспир, Стратфорд на Ейвън, ще зададе вечните въпроси с „Хамлет“, а Николай Поляков ще ни потопи в света на „Анна Каренина“. Мариус Куркински ще ни разкаже приказката за „Синята птица“, а Теди Москов ще ни отведе на „Пурпурният остров“. Росица Обрешкова ще ни запита дали познаваме „Лунатици“, а проф. Здравко Митков ще ни повози в един „Рейс“.

Проф. Стефан Данаилов и неговите абсолвенти ще спретнат едно „Ателие“, за да е пълен празникът. Йосиф Сърчаджиев ще ни запознае с „Госпожица Юлия“, Стайко Мурджев твори по текстове на Камен Донев. Стоян Радев ще ни накара да се замислим дали сме на „Ничия земя“, а Неда Соколовска ще ни научи, че „От тук започва България“. Васил Дуев ще ни покаже „Пилето“, а заедно с Елин Рахнев ще разсъждаваме за „Дубльори“, а Невена Митева и Саша Хонг ще ни предадат „Духът на Кармен“. Театралната работилница „СФУМАТО“ ще ни подмами да се намъкнем в „Онова нещо“, дето тебе те вижда цялия, а ти му виждаш само окото. Националният академичен драматичен театър „М. Занковецкая“ от Лвов, Украйна ще ни разкаже за любовта между Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла „Три любови“, а театралната компания на Лусия Миранда от Испания ще ни трогне с постановката „Какво ще правим с бабата“.

В съпътстващата програма ще представим и юбилейна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, представяне на няколко книги, концерти на Иванка Шекерова, Мирослава Кацарова, Ева Данаилова, разкри продуцентът на „Сцената” Ирен Чанкова.

Сериозен интерес се очаква да предизвика международната кръгла маса на тема „Алтернативни източници за финансиране на театралното изкуство – проблеми и възможности“, кояъо се организира съвместно с Гьоте институт, анонсират от екипа на Сцената.

За рождения й ден се подготвя сборникз „20 думи за 20 годишнината“, както и филм на БНТ.
Слоганът на тазгодишното юбилейно издание е ТЕАТЪРЪТ БЕЗКРАЯ.

Може да харесате още...