Световни кинопродукции с интерес да снимат в Замъка край Равадиново, обявен за “архитектурно чудо”

Близо 1000 гости посещават български замък „Влюбен във вятъра” край Равадиново всеки ден, големите филмови студии в Холивуд виждат в него естествен декор за своите продукции. Те ще трябва да почакат да мине лятото, обаче, за да започнат снимки тук. Интерес към атракциона е проявил и Боливуд, разказва собственикът на Замъка Георги Тумпалов. Преговорите с индийския филмов гигант предстоят, но снимките също ще бъдат изнесени извън туристическия сезон. В началото на месец юни на пищна церемония българският замък бе удостоен и с първата награда на авторитетния международен конкурс „A’ Design Award“ 2016, както и с названието “архитектурно чудо”.
„Филмовите студии искат по време на снимките портите на Замъка да бъдат затворени, с което аз не бих се съгласил при никакви условия. През лятото тук идват посетители от цял свят. Изградил съм Замъка в приказен стил, така както съм го виждал в детските си мечти и искам повече хора да могат да му се радват”, казва Тумпалов, който на 8 юни в италианския курорт Лаго ди Комо получи най-високия приз за архитектура и дизайн “A’ Design Award” 2016 за сътворения от него замък.  Той дори изпревари с визията си традиционните победители от САЩ, Япония и Индия и успя да измести резиденцията на краля на Саудистка Арабия – Абдула. Българският атракцион зае безапелационно двете челни места – златен и сребърен приз.

zamak11“A’ Design Award” е сред най-популярните в света конкурси за архитектура и дизайн. В тазгодишното издание кандидатите за високото отличие бяха общо 18 000. Международно жури от 40 страни, в чийто състав са включени 83 признати специалисти по архитектура и дизайн, оцени проектите по 6 различни критерия, между които: оригиналност, уникалност, иновативност, начин на менажиране, социална отговорност. На изискана церемония на брега на италианското езеро Комо наградата – 3D принтерен метален трофей, бе тържествено връчена на Георги Тумпалов, който бе поканен на празника заедно с кмета на Созопол Панайот Рейзи.

„Влюбен във вятъра” е замък от приказките, моята детска мечта, която аз продължавам да сбъдвам. Построеното досега е резултат на 20 години непрекъсната работа. Замъкът продължава да се изгражда ”, каза Георги Тумпалов при получаването на наградата.

На церемонията присъстваха представители на световния светски, политически и бизнес елит, изтъкнати архитекти и дизайнери, представители на министерството на културата и туризма в Италия. Сред гостите бяха звездите Адриано Челентано и Тина Търнър, които получиха специална покана да гостуват в Замъка.

20 000 тона странджански камък – мраморизиран варовик, украсен с елементи от мед и месинг, са използвани в градежа на постройката. Замъкът е разположен на площ от 35 декара, обграден от всички страни с невероятни пищни градини, фонтани, езеро с лебеди и красиви мостове.  До месец предстои пускането на новия фонтан, който е копие на Фонтан ди Треви в Рим. Скулптурите, повтарящи сътворените от Пиетро Брачи, са ръчно изработени от мрамор. Фонтанът ще има светлинни ефекти и 3D мапинг шоу. В момента се довършва и т.нар. нефритена зала, която ще бъде действаща художествена галерия.

 

 

Може да харесате още...