БГ експерти: Кризата не свършва, а става по-тежка

Оповестеният край на кризата е илюзия, тя продължава в цял свят, просто е в друг, по-тежък етап – геополитическа. Това заяви проф. Димитър М. Иванов по време на конференцията „Икономическа модернизация на България: Нови двигатели на следкризисния растеж“, организирана от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ). Той пристигна от Лондон специално, за да участва в дискусионния форум, който събра елитни български икономисти и бе открит от заместник-министъра на образованието проф. Иван Димов. Перспективите не са оптимистични, особено след Брекзит, коментира професорът и добави: Европа не успя да възстанови търсенето, нейната икономика е депресирана, с анемичен растеж и ниска заетост. Според него „в България икономическата активност е почти замряла“ и доколкото съществува, се дължи на „евроинжекции“. След 26 години сгрешен преход сега страната се намира в свръхсложна финансова, геоикономическа и геополитическа ситуация, а за да се модернизира е необходим нов модел на индустрията и социалната сфера, смята проф. Иванов.

Кризата у нас е не толкова икономическа, колкото институционална, добави мнение проф. Светослав Ставрев от ЕВУИМ. Съпротивата срещу реформи в тази сфера обаче е много силна, няма подходяща външна и вътрешна среда за тях, особено след Брекзит, каза още той.

Институционалната криза създава лош бизнес климат, който прогонва инвеститорите, дори и българските, подчерта и проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН. 8 милиарда евро наши капитали са изтекли в чужбина през последните пет години, посочи той. Тревожен е и фактът, че държавният дълг не отива за икономически растеж, а за поправяне на грешки от некомпетентно управление.

3-4 милиарда лева годишно са били преките щети от сбъркания преход само до 1996 г., стана ясно от презентацията на проф. Митко Димитров, който е част от екипа и на Института за икономически изследвания, и на ЕВУИМ. В резултат на лошите институционални условия и неефективното използване на ресурсите България е изоставаща държава.

Проблемите днес не са в икономиката, а в интеграцията – и национална, и социална, те са голямата геополитическа заплаха, каза доц. Валентин Вацев от ЕВУИМ. Тази ситуация е особено опасна за България, тъй като се намира на Балканите, където геополитическият сблъсък е по-силен, поясни той.

България трудно ще излезе от кризата и от позицията си на най-изостанала страна в ЕС, защото силно влияние имат фактори извън икономиката – политика, народопсихология, култура, а образованието е ключов въпрос, ако искаме да се модернизираме, категорични бяха участниците в дискусията. Тя бе посветена на 15-годишнината от създаването на висшето училище и се проведе в неговата академична база в София на 29 юни.

 

Може да харесате още...