Камелия Чернева с първа победа срещу неадекватното лечение на муковисцидоза у нас

Асеновградчанката Камелия Чернева, която заведе първото дело за неадекватно лечение на муковисцидоза у нас, осъди Министерството на здравеопазването на първа инстанция. Делото с адвокат Снежана Стефанова от кантората “Екимджиев и партньори” беше заведено по Закона за защита от дискриминация и започна на 7 май 2015-та. Камелия претендираше за вредите, които здравното ведомство и е нанесло с бездействието си с оглед липсата на Клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 година. Година и един месец по-късно решението на Пловдивския администрартивен съд е за няколко пъти по-ниско обезщетение, но Камелия не се интересува от парите, а от това, че гласът й е чут.

Преди месец и половина Ками беше в тежко състояние, днес като че ли надеждата я е излекувала. Макар че това е първа инстанция и предстои още борба. Във фейсбук страницата на кампания Муковисцидоза – да добавим живот, която наред с каузата да се въведе евростандарт за грижа за хората с муковсициодоза у нас, проследи и цялата сага за въвеждане на клинична пътека за рядката болест, както и битката на Ками, подкрепата за нея не е спирала от информацията за старт на делото досега.

Камелия е категорична: въпреки че от началото на 2015-та година вече има Клинична пътека „Муковисцидоза“ и Клинична процедура за диспансерно наблюдение, битката на всеки българин за равни права при лечение и грижа трябва да се води, докато не се спечели окончателно в полза на хората.

Разказах историята на Камелия още през 2013 година тук.

Може да харесате още...