Официалната БГ реакция след референдума – президентът: лош ден за Европа; външният министър: изпитваме разочарование

От “лош ден за Европа” до “не можем да не изпитване разочарование” – това е официалната позиция, изказана след резултатите от референдума във Великобритания, според които Островът гласува ЗА излизане от ЕС.  „Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. Ясен знак за ненаучен урок от историята” – обяви българският президент Росен Плевнелиев. А външният ни министър Даниел Митов изрази в позицията си: “Уважаваме волята на британските граждани, изразена на референдума в Обединеното кралство. Не можем обаче да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път след десетилетия на интеграция”.

Според държавния ни глава, вотът е решение на една велика сила, “символ на свободна търговия” и “либералната демокрация”, да се изолира в националните си граници. “Дълбоко съжалявам за този резултат. Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа. Но съм сигурен, че Обединена Европа, със или без Великобритания, трябва да гледа напред”, каза Плевнелиев като признава, че не е вярвал в такъв развой.  Въпреки него, президентът изрази увереност, че Европейският проект има добро бъдеще: “Сега е времето европейските политици да се обърнат към началото, към основанията, към принципите, които създадоха ЕС, а именно да гарантираме мира в Европа”. В края на позицията си държавният глава напомни на българските политици, че “референдумите могат да бъдат изключително силно и полезно за демокрацията средство, но само когато са подчинени на ясни правила. Не бива политиците да се заиграват конюнктурно със страховете на хората. Ако допуснем все по-агресивният популизъм да зарази и пряката демокрация, последиците могат да бъдат непредвидими”.

В официалното изявление на външния ни министър Даниел Митов по темата се подчертава за разчитането на страната ни Обединеното кралство да остане стратегически партньор и съюзник в Европа. “В настоящата безпрецедентна ситуация повече от всякога е необходимо ЕС да покаже сила, единство и прагматизъм. Не бива да допуснем разединение и парализа в ангажимента на Съюза към останалите приоритетни въпроси в дневния ред. Спадът в доверието на гражданите може да се компенсира само с ефективни, насочени към бъдещето решения и политики. България ще бъде конструктивен участник в тези процеси на базата на действащите Договори”.

 

Може да харесате още...