Неокончателно: Великобритания излиза от ЕС с 52% от гласовете на референдума

Великобритания излиза от ЕС с 52 % от гласовете на референдума – това сочат неокончателните данни от преброяването на гласовете, според BBC, цитирана от Фокус. Обратът идва от вота предимно в Северна Англия – голяма част от населението в Уелс и Англия гласуват за напускане на общността. Значителна подкрепа за излизане са дали и от Съндърленд. Вотът в Лондон и Шотландия, обратно, е в подкрепа на Евросъюза. Анализите сочат по-голяма избирателна активност от миналогодишната по време на общите избори. Очаква се окончателния вот.
Сътресението, обаче, вече се отразява на британската валута. Паундът се срина и достигна най-ниските си нива от 1985-та насам. Ще е изгодно да се пазарува от английски сайтове и в следваите дни, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян по Нова ТВ. Ще има ли рецесия или не, обаче, той не се нае да коментира.

Не е ясно и във вътрешно политически план как ще се отрази на Острова резултатът от референдума. Вече се чуват гласове за оставка на Камерън. Ще я хвърли ли, не е ясно. Не е ясна и политиката към емигрантите. Ще остане ли либерална или не – това ще засегне хиляди българи, които работят в Обединеното кралство.

Може да харесате още...