„Летящият Холандец” за първи път в Пловдив

Най-гледаната опера на Вагнер – „Летящият Холандец” , ще бъде представена за първи път в Пловдив на 24 юни от 21 часа в Античния театър. Премиерното заглавие на Opera Open 2016 е върхово постижение на немската романтична опера. Главен „виновник” Вагнер да бъде представен в рамките на фестивала е диригентът Иван Ангелов, който покани солистите от Швеция – Елизабет Стрид и Косма Рануер, както и младата талантлива режисьорка Магдалена Фуксбергер от Залцбург. Тенорът Бойко Цветанов също се присъединява към звездния състав. Античният театър ще бъде „облечен” в мултимедия от видео артиста Арон Кициг от Берлин, а дизайнът на продукцията и костюмите е на Николина Костова-Богданова.

Операта е базирана на древна легенда за призрачен кораб, но историята за това как Вагнер създава „Летящия холандец“ е доста по-прозаична, отколкото мнозина биха си представили. Авторът съвсем не се е виждал в ролята на мореплавателя, осъден да броди из океаните докато не срещне жената, готова да отдаде живота си за него. В своята автобиография Вагнер пише, че вдъхновението му да напише операта се появява по време на едно не съвсем безопасно плаване до Англия, което предприемат заедно със съпругата му Мина през лятото на 1839 година, за да избягат от кредиторите си.

За музиката на Вагнер диригентът Иван Ангелов споделя, „Не е вярно, че тази музика е сложна. Напротив, тя е много естествена и романтична музика, но разбира се, изисква се една емоционална и психологическа нагласа. Човек трябва да има абстрактно мислене, за да е готов да приеме подобна постановка. При Вагнер не може да се говори за арии, както е при италианската музика. При него има за фрагменти, защото Вагнер е голям новатор и той изчиства операта от условността да се разказва някакъв сюжет. В оперите има едно много активно действие и героите са мистични, защото той си служи с легендата и с епоса, както е при „Летящият холандец“”.

Гост-солистите на „Летящият Холандец” са майстори в интерпретирането на Вагнеровата музика. Елизабет Стрид е сред звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт и любимка на публиката на фестивала OPERA OPEN. След като в последните дванадесет месеца триумфира в постановки на „Летящият Холандец” в оперите в Будашеща, Хесен и Дюселдорф, тя се присъединява към международния екип, който поставя операта на Античния театър. Следващият ангажимент на Елизабет Стрид ев началото на юли в операта в Лайпциг – този път в „Зигфрид”.

Шведският баритон Козма Рануер е номиниран през 2011 за певец на годината от германското списание Opernwelt. През 2013 година поема главната роля в „Летящият Холандец” в Народната опера в Стокхолм.

Може да харесате още...