Интересни посоки за селски туризъм – в книга

Нови магични места с акцент върху селския туризъм предлагат във втората си книга „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България” (ИК „Сиела”) авторите на „Селата в България“ Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов. Луксозното издание съдържа 160 цветни фотографии и 34 статии, които разглеждат нестинарството, винотерапията и събитийния туризъм, както и по-любопитни понятия и услуги като „почвотерапия“ и „селски мол“. Погледът е към 50 български села като всяка от статиите за тях е и своеобразен вход към конкретен туристически регион. Дадени са ценни насоки и практични съвети за любителите на пътешествията, а в края на книгата са разказани и 6 кратки истории за пътешествия на село. Целта на авторите е да провокират желание за споделяне на авторски текстове и снимки с фокус върху българското гостоприемство, като всичко това е гарнирано с множество авторски фотографии и закачлив език с намигване към проблемите: „Все пак едно пътуване на село трябва да има своите забавни моменти“, допълват авторите.

Изданието съдържа също интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села, както и любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции и редица местни легенди от различни краища на България. Разгледани са също гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Гавраилов, Пелова и Михов обръщат внимание също на чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци, а от книгата научаваме повече за любопитните понятия „почвотерапия“ и „селски мол“, които разкриват по един нетрадиционен начин представата за селото.

„Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ е вторият съвместен проект на Гавраилов, Пелова и Михов след посрещнатата с голям интерес книга „Селата в България“, излязла през 2015 г.
В София представянето на „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ в София ще се състои на 24 юни (петък) от 18:30 часа в книжарница „Сиела-Витоша“, където всеки ще има възможност да се срещне с тримата автори и да разбере от първо лице повече за селския туризъм и описаното от тях в книгата.

Може да харесате още...