Зрелостникът Мирослав Маринов за матурата по математика: Темите (или самите въпроси в базата данни) да се проверяват по-внимателно

“Ако приемем известните тенденции за родната ни полиция за напълно вярни, то явно съществува и нейно неявно копие – съвкупността от хората от МОН, които отговарят за ДЗИ (държавни зрелостни матури). Държат се като мързеливи полицаи – камери монтирани, химикали закупени…. а дори не са си проверили елементарните теми (по математика), та да видят, че както има задачи, почти идентични във втората (задължителна) и третата матура (тази по желание), така дори има и такава с грешен техен отговор.” Това написа на стената си във фейсбук на 30 май дванайсетокласникът от ОМГ “Акад. Кирил Попов” Пловдив Мирослав Маринов – математическа завезда на Азия от 2014 година и с още куп постижения от международни математически олимпиади. Ден по-късно сгрешеният отговор се оказа поправен, ми разказа Мирослав, когото помолих да коментира ситуацията заради вечните назиадния към българските ученици, че са недостатъчно подготвени и изобщо – слабаци. Вижте интервюто:

Кое те провокира за такава реакция във фейсбук? Какво “улови” в матурите по математика за зрелостниците – задължителната и незадължителната?

Мирослав Маринов: Като зрелостник, желаещ да се яви на три матури (две задължителни и една “по желание”), избрах третата да бъде по математика. Втората матура (задължителната) се проведе на 20.05.2016 г., а третата (по желание) – на 30.05.2016 г. И всъщност, два недостатъка, които лесно се забелязват, са следните: 1)След като бях “хвърлил око” на матурата от 20.05, явявайки се на 30-ти, забелязвам на поне 3-4 места идентични по идея задачи, но просто със сменени числа. Ама добре де, две от места са в задачите за свободен отговор (22 и 23, в конкретния случай), които учениците (или поне както съм забелязал) лесно грешат (по обясними причини). Ето затова си е предимство, ако след 20-ти си решил матурата вкъщи, за тренировка, остане ти прясна в главата, и после на 30-ти имаш две подобни идеи (8 точки кой ти ги дава). Кулминационното по случая обаче е, че задача 26 (която е за описване и носи 10 точки) също беше “със сменени числа” – е да си решавал “същото” преди 1-2 дена и да ти се падне пак си е късмет. 🙂 Предполагам, че може и да има несъгласни с мен по този “спорен” въпрос и би ми било интересно да чуя мнения по темата. Иначе, според мен, случилото се дължи на това, че за съставянето на темите (ако не греша) се използва автоматичен генератор от предварително приготвена база данни от задачи. Естествено, като сложи човек две задачи с идентични идеи и различни числа, има шанс генератора за 20.05 да уцели едната, а за 30.05 – другата (особено ако към съответната категория няма много други задачи).

Колко време ти отне да “уловиш” грешката? Как би коментирал, като се има предвид, че екип от специалисти има не един месец за съставяне на задачите за тестовете…

Мирослав Маринов: В задача номер 6 от ДЗИ-то по желание към момента все още (30 май) стои публикуван грешен отговор към нея (в сайта на МОН). Задачата гласи “Да се намери сумата от реалните корени на уравнението 4x^4 + 3x^2 – 1 = 0”, като според “системата” верният отговор е “-3/4” (това всъщност би било вярно за 4x^2 + 3x – 1 = 0), а вярното реално е “0” (може да се съобрази дори без да се решава уравнението). Разбира се, не е нужно да се “вдига скандал” заради дребна грешка, но все пак трябва просто да се отбележи, че е добре за нататък темите (или самите въпроси в базата данни) да се проверяват по-внимателно.

Грешката я забелязах още при сверяването на отговорите си. Видях, че само на “задача номер 6” имам грешка и виждайки я отново след това, осъзнах веднага, че не аз греша. За всеки случай използвах и софтуер при проверката, за да съм още по-сигурен. Все пак, не съм напълно наясно (а само частично) какви са процедурите по съставянето на темите, така че не мога да кажа коя стъпка точно трябва да се подобрява (освен, разбира се, тази с внимателната проверка на задачите).

Ако отговорността за това как изглеждат задачите в матурите беше и твоя, как би организирал съставянето им?

Мирослав Маринов: Вярно е все пак, че човек не трябва да критикува другите, ако не е сигурен, че може да свърши работата по-добре от тях – в частност, нямам идея (или по-скоро не съм мислил) относно това как с пренебрежими грешки бих ръководил провеждането на матури. Със сигурност обаче бих въвел едно важно правило – напълно редно е лауреатите от национални олимпиади да бъдат освобождавани от матури директно (за съжаление това за момента важи само за 7 клас, не и за 12-ти, освен ако матурата ти не като “трета”, т.е. “по желание”).

Ще отбележа, че конкретно за мен това не би променило оценката ми (надявам се и двата случая да е 6.00), но все пак реших, че е редно да се отбележи ситуацията 🙂

 

Може да харесате още...