Златни пендари в сърцето на Виена от 10-ти до 12-ти юни

Златни пендари ще зазвънят в сърцето на Виена –  Дом “Витгенщайн” (Parkgasse 18, Wien 1030) – на 11 юни от 15:30 часа. Магията на българските народни танци ще завладее мястото още от предната вечер, когато в 17:00 часа е официалното откриване на Международния Фестивал “Златен пендар”. Веднага след началото деца от българското училище във Виена „Св. Св. Кирил и Методий” ще изиграят „Червената шапчица”, а в 18.30 часа публиката ще се наслади на авторския спектакъл по български народни песни и легенди „Каква ни е люлка люляла” на актрисата Еди Истаткова.

Организатор на фестивала е Фолклорна група “Пендари”, създадена през 2013 година от българи в Австрия, за да споделят традициите на родния фолклор с Европа. Ръководител и хореограф на състава е Галя Милева. Ттанцовият форум получава подкрепа от извънредния и пълномощен посланик на България в в Австрия Елена Шекерлетова, под чиито патронаж ще се проведе, както и от българската културно-просветна Pendari11организация „Кирил и Методий”, „Дом Витгенщайн” и Магистрат 7 (МА 7) на община Виена (Stadt Wien).

Наред с изпълненията на български фолклорни групи на 11 юни, в програмата на фестивала ще се включат и чуждестранни участници.  На 12 юни, неделя, организаторите канят българите в Австрия и всички, които желаят, да се включат от 14.00 часа в голямото българско хоро. То ще се извие пред известнатата виенска църква „Свети Карл” (Karlskirche) на Карлсплац (Karlsplatz).

снимка: личен архив Стойчо Драгнев

Може да харесате още...