“Шалом” се превръща в Дом на италианската опера в Пловдив на 10 юни

Оперна вечер, посветена на италианската музика, подарява на пловдивчани известният бизнесмен и почитател на изкуството Давиде Кристиано. Реверансът към ценителите на операта ще е на 10 юни (петък). Той се случва благодарение и на председателя на еврейската организация “Шалом” Светлозар Калев. Двамата са членове на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, а събитието е част от културния календар на Дома на етносите в Пловдив, открит по проект на неправителствената организация в края на март т.г.

Пловдивчани ще се насладят на гласовете на солистите от пловдивската опера Светлана Иванова* (сопран) и Марк Фаулър* (тенор). Лятната музикална вечер, посветена на италианската музика е с начален час 19ч в концeртната зала на “Шалом” (ул. ул. “Хр.Г.Данов” 20 ). Събитието се организира с подкрепата на Почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, италианската и еврейската общност в града под тепетата и Дома на етносите в Пловдив. Входът е свободен.
Програмата за музикалната вечер включва мелодии от популярни италиански канцонети, в изпълнение пианистката Мария Kaлоферова*. Светлана Иванова е подготвила в репертоара си “Quando me’n vo” и “O mio babbino caro” от оперите на Пучини “Бохеми” и „Джани Скики“. А в изпълнение на тенора Марк Фаулър гостите ще чуят “Torna a Surriento” (De Curtis) и арията “La donna è mobile” от “Регулето” на Верди. Двамата солисти на пловдивската опера ще изпълнят в дует и “Libiamo ne’ lieti calici” от “Травиата” на любимия на пловдивчани италиански композитор.

По време на вечерта ще бъде обявена благотворителна кауза за създаване на Детски Летни АРТ ателиета в Домa на етносите по танци, фотография, творческо писане, мозайка и други художествени занаяти и izlojba-POP2приложни изкуства.

Събитието е поредното, което Давиде Кристиано подарява на Пловдив. Само преди седмици, жителите и гостите на града успяха да видят изключително рядката изложба рисунки на Пикасо, Дали, Уоркол, Баския и други творби, част от неговата лична колекция. Експозицията в Дома на етносите се посещаваше абсолютно свободно от туристи и гости на Пловдив в продължение на повече от две седмици.

 

Може да харесате още...