Дизайнерски маршрути през юни с Константин-Кирил

Първите почивни дни на юни чукат на вратата ни и ако ви е писнало от офиса и атмосферата на домашен уют, може да избягате от тях още вечерта в петък 🙂 Ако хванете пътя за Казанлък, малко след 20:30 часа ще успеете да се насладите на коронясването на най-новата царица – на розата! А утре сутрин да се включите в ритуалите за розобера и уъркшпове за месене на хляб. Това е първото предложение на дизайнера на маршрути Константин-Кирил Иванов. Той предлага да се настаним удобно в Казанлък чак до неделя, защото тогава ще можем да видим и поснимаме Карнавалното шествие от закриването на международния фолклорен фестивал там. Пак под Балкана, но в Калофер, днес посреща местни хора и туристи читалището на колела Бащино огнище. Ще ви държим в течение къде ще са следващите му спирки.

Ако пък ви тегли историята, в събота, 4 юни, стотици българи ще се стекат край село Глумово за традиционния национален младежки събор “Илиева нива”, за да сведат глави пред трагедията на тракийските бежанц от 1913 година. Може да споделите събора и паметта за бежанците в тази местност, а след това да посетите някои от забележителностите на този невероятен край, казва нашият гид.

По думите му, Ивайловград е място, където историята и настоящето се сливат. Ако разходката ви започва от града, минете по живописните улици и ще видите автентични къщи и църкви от 19 век, съветва екскурзоводът. В неговия план за туристическа обиколка са още местният музей и само на около 2 км от града – вила „Армира”.

Не по-малко известна е крепостта Лютица, казва Константин-Кирил. Мраморният град пази спомена за цар Калоян и неговия поход към стените на Димотика и Адрианопол. Ако стигнете до Лютица, не пропускайте средновековния мост над река Атеренска.Паметник на културата е църквата “Св. св. Константин и Елена” в Долно Луково. 200-годишният храм, за който е писано в много пътеводители, е уникален, тъй като е построен само за седмица през 1806 г. от християните в селото изцяло от дарения. Вдигнали го буквално за броени дни, за да спазят султанския указ, че духовен храм с изграден покрив не се разрушава. Църквата е построена от плоски речни камъни, прилича на селскостопанска постройка. Иконите нарисували направо на стените местни творци.

Трябва да я видите тази църква, казва дизайнерът на маршрути и добавя – малка, простичка, но вярата на тези, които са я строили, е била истинска и силна. Тази вяра ни е съхранила като народ. В селото ще видите и “восъчното” дърво, сменящо цвета на кората си според сезона.

И ако искате да откриете Константин-Кирил, за да се включите в неговите маршрути, може да го направите чрез фейсбук.

Може да харесате още...