“Човекът от бъдещето” Пламен Русев – доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет

„България има нужда от ново образование. България има нужда от онази надежда, която да създаде бъдещото поколение. Важно е майките да знаят, че децата им трябва да бъдат изучени, да получат знанието, което да им помогне да бъдат по-добри. Бъдещето не принадлежи на програмистите, а на тези, които мечтаят да покорят света. Нашето образование трябва да създава мечтатели, творци, предприемачи. Да създава хора, които искат да променят света всеки час и всеки миг.“ С тези думи председателят на фондация Webit Пламен Русев, определян от световни лидери на едни от най-големите компании като двигател на дигиталната индустрия в САЩ, се обърна към присъстващите на тържествената церемония във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Поводът е удостояването му със звание Доктор Хонорис Кауза на учебното заведение. Той го нарече храм на знанието и обяви, че ще дари още 150 видеа от фонда на събитията Webit, които да бъдат използвани в платформата Smart Future.
„Ние днес връчваме нашия диплом на един човек, който нарекохме човекът от бъдещето, човекът, който си позволява да застане на стика между най-острите, най-сериозните елементи на предприемаческата еко-система – технологиите, човекът и комуникациите“, обяви президентът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова и допълни: „Връчваме нашия диплом на един човек, който с гордост определяме като глобален лидер, защото след него вървят хиляди…, за да прокарват пътя към бъдещето. Между многото имена, представители на четири континента – доктори хонорис кауза на Варненския свободен университет, ние приемаме за член на нашето академично семейство един българин, дръзнал да се бори за това България и Европа да бъдат сред най-достойните места за развитие на цивилизационните предизвикателства.”

В програмата на събитието, което се проведе в Аула максима, бе и публичната лекция на Пламен Русев на тема: „10 прогнози за следващите 10 години. Нужните способности и знания за постигане на успех.“

Според прогнозите на специалиста, след 10 години произвеждането на човешки органи с 3D принтери ще се внедри активно в здравеопазването, както и извършването на перфектни операции от роботи. В аптеките ще се продават стволови клетки. Обвързаността на света с технологиите ще става все по-голяма и след години ще има над 500 млрд. свързани помежду си устройства в света. Пазарът ще се промени до толкова, че 40% от 500-те най-развити компании към момента ще загубят значимостта си.

PlamenRusev1“Неминуемо машините ще бъдат наши конкуренти, но аз вярвам, че те ще ни помогнат да станем по-добри хора… Ако някой си мисли, че животът му ще продължи по старому, дълбоко греши! Ето защо, всички трябва да сме готови да продължим да се учим!”, сподели пред препълнената зала Пламен Русев.

Пламен Русев е роден във Варна. Завършва Математическа гимназия и Икономически университет със специалност маркетинг. След това специализира в Университета Делауеър в САЩ. През последните 25 години се занимава с технологии и работи по проекти, в които поставя човека в центъра на новия дигитален свят. Председател е на фондация Webit и еразпознаваемо име на четири континента.

Може да харесате още...