„Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ събудиха емоциите на пловдивчани

Сълзи и усмивки едновременно предизвикаха фотографиите на 9 творци, обединени в общия мултимедиен проект „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ а втор Сава Цонев и режисьор Петко Манчев. Инсталацията, подредена в Баня Старинна, въздейства с начина, по който са подредени снимките, прожекцията им едновременно върху 7 екрана на фона на специално създадената музика от композитора от Норвегия Вес Рей и светлинната проекция на личните местоимения върху пода.

Много е интересно и въздейства, ще дойда отново, сподели след като два пъти изгледа пълния цикъл на фотографиите консулът на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо. С приповдигнато настроение излезе от „прожекцията“ и изпълнителният директор на Фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски. „Пловдив има нужда от такава изложба“ – написа в книгата за впечатления млада дама, една от първите посетители на експозицията.

Това е един от проектите, които финансиращият механизъм на Европейското Икономическо Пространство може да дава за пример – обяви при откриването на изложбата и домакинът й в Пловдив Емил Миразчиев. А Сава Цонев покани публиката да преживее сама за себе си това, което вижда, защото то е част от живота.

2-lm„Фотографиите от първата част на проекта наблягат на основните човешки ценности – всички милеем за децата си, уважаваме родителите си, имаме вяра и традиции. След това се появяват 4-те елемента – земя, въздух, огън и вода – и се вплитат в снимките, защото всички: ние, вие, те сме съвкупност със земята“ – разказа координаторът на проекта Мила Ненова. По думите й, във втората част е забавляващият се човек – човекът, който пее и танцува, защото във веселието си ние сме най-искрени и най-естествени. Накрая, в третата част са лицата – например лицата на Пловдив от проекта на Соня Станкова. „Имаме българи, роми, турци, евреи. Не сме търсили национално познати лица. Искахме да са лица, които виждаме по улиците. На нас самите, на децата ни, защото всеки има своя дух и характер и има на какво да ни научи.“

Между фотографиите са подредени картини на Кольо Карамфилов. „Истината е, че той за всички тези теми е казал нещата много истински, рисувайки. Те са посланието“, каза Мила Ненова. А посланието е, че Вие и Те живеем заедно като Ние.

Сред пловдивските фотографи, чиито снимки са подбрани в проекта, на откриването, отново с камера в ръка, бяха Соня Станкова и Юлиан Георгиев.

Изложбата ще остане в Баня Старинна до 3 юни, а от 6-ти ще бъде подредена в ОУ „Димчо Дебелянов“ в Столипиново, за да приобщи към изкуството и младата публика в квартала. Така се стимулира междукултурния диалог, казват участниците в проекта, който за 53 дни го представи пред повече от 4000 души в общо 8 града с Пловдив.

Може да харесате още...