Лични местоимения: „Ние, Вие, Те“ идват в Пловдив

Лица от Пловдив, от бохемата на София, от ромски махали и родопски селца ще изплуват от 7 екрана в затъмненото пространство на Баня Старинна на 30 юни от 18:00 часа в мултимедийния проект на Сава Цонев „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“. Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще изкачат поетичните картини на художника Кольо Карамфилов.

На откриването авторът на проекта Сава Цонев и мениджърът Мила Ненова ще споделят какво се крие зад личните местоимения в експозицията, която обединява в общо полиекранно пространство творби на 9 фотографи от страната. Ще разкажат как те пропътуваха стотици километра и събудиха емоцията от разбирането на „различния до нас“ като „един от нас“ в публиката на 7 града досега. И ще дадат ясен отговор защо избраха Пловдив за града, в който да представят проекта последно. Гостите на изложбата ще може да поговорят с тях за това има ли място за култура в малките населени места у нас. И за всичко, което предизвика арт сетивата ви.

Защото, по думите на Сава Цонев: „Сближаването и разбирането на „Другия“ е особено важно днес, време на бежански кризи, етническо напрежение и военни конфликти. „Ние“ това са всъщност „Вие“ и „Те“, когато се познаваме. „Другият“ е по-малко плашещ, когато бъде опознат“.

Фотографите в общата изложба са Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Соня Станкова (Лицата ан Пловдив), Тина Халкова, Мариела Панева, Тихомир Пенев, Цветан Чатъшки и Юлиан Георгиев.

Проектът е финансиран по Програна БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Може да харесате още...