За 30 години Техническият Университет под тепетата обучи над 8 500 инженери

Над 8500 инженери обучи за 30 години филиалът на Техническия университет-София в Пловдив. Днес висшето училище празнува своя юбилей и макар че е на празнична вълна, държи пряка връзка с нуждите на българската индустрия, за да й отговори с прием наесен с нови кадри, полезни с нея. Защото търсенето на специалисти, подготвяни при нас, в момента силно надвишава предлагането, казват от ТУ. На баланса между образование и бизнес ще бъде посветена кръглата маса “ 30 години успяваме заедно”, която ще започне в 15 часа  днес в Заседателната зала на Ректората. В нея ще вземат участие ръководителите на вуза, директори на 5 средни училища в Пловдив и 12 фирми, дарили лаборатории за обучение на студентите. Участници ще бъдат и представители на 5 индустриални клъстера, в които университетът членува. Това са клъстер “Тракия икономическа зона”, клъстер “Информационни и комуникационни технологии- Пловдив”, клъстер “ Зелена синергия”, клъстер “Мехатроника и автоматизация” и Аутомотив клъстер България. В деня на празника японска фирма представи 9 модулна гъвкава автоматична монтажна система , с която студенти и ученици от техническите училища ще правят упражнения в продължение на 30 дни.

Официалната част на празника ще започне от 16,30 часа в аулата на Ректората. На 27 май ще бъдат открити Дните на Техническия университет-София и ще започне петата международна научна конференция ТЕХСИС 2016, в която ще вземат участие учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия.

Ръководството на Техническия университет – филиал Пловдив продължава да получава поздравления за своята годишнина от страната и чужбина. С топли думи за празника към своите преподаватели се обръщат завършилите вуза и работещи в САЩ и Европа инженери и научни работници. Поздравителни адреси са получени от сродни технически вузове в България, от Масачузетския технологичен институт в САЩ, от докторант на Техническия университет – филиал Пловдив, който работи с големия адронен ускорител ЦЕРН в Швейцария, от ректора на университета в Шън Жън – Китай, от народния представител Менда Стоянова, от областния управител Здравко Димитров и кмета на Пловдив Иван Тотев.

снимка: архив от ТУ, специалност авиоинженерство

Може да харесате още...