“Кирилицата” – в Двореца на нациите в Женева за 24 май

Уникалната експозиция „Кирилицата“, нарисувана от тридесет от най-известните пловдивски художници, ще бъде представена в Женева, Швейцария, точно 9 години след създаването си и в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24-ти май. Изложбата, чието пълно име е „За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство“,  ще бъде открита в 13.00 часа в Двореца на нациите на ООН под патронажа на Постоянното представителство на България към ООН в Женева. Изложбата ще бъде открита от Майкъл Мьолер, генерален директор на Службата на ООН в Женева и от Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН и другите международни организации в швейцарския град. Специална видеостена ще промотира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. пред елитната публика в Двореца на нациите. Инициатор на представянето в Женева е Антонина Стоянова, председател на Фондация „Ценности”, а сред главните организатори са Община Пловдив и Градска художествена галерия-Пловдив. Идеята на Антонина Стоянова е да покаже именно на 24 май, в сърцето на Европа, високото ниво на съвременната българска живопис.

Гостите ще могат да разгледат 30-те платна, на всяко от които е представена оригинално интерпретирана буква от българската азбука. Автори на творбите са: А – Михаела Ивановар Б – Станимир Видев, В – Маргарита Джарова, Г – Бисер Дамянов, Д – Венета Маринова, Е – Емилия Арабаджиева, Ж – Ицко Мазнев, З – Жорж Трак, И – Валери Ценов, Й – Матей Матеев, К – Ангел Гешев, Л – Недко Итинов, М – Георги Щърбев, Н – Никола Певичаров, О – Кольо Карамфилов, П – Васко Стоев, Р – Ангел Василев, С – Румен Жеков, Т – Ангел Китипов, У – Вълчан Петров, Ф – Румен Нечев, Х – Николай Няголов, Ц – Димитър Кирчев, Ч – Владимир Генадиев, Ш – Атанас Хранов, Щ – Нели Ценова, Ъ – Николай Кучков, Ь – Ангел Пачаманов, Ю – Лили Кичукова, Я – Димитър Келбечев.

Всеки художник е представен с по едно платно, с размери 90/90 см., Живописните средства са различни и отразяват особеностите, почерка и предпочитаната техника на своя автор – предимно маслени, темперни и акрилни бои, текстил, графика, колаж. Обединяваща нишка на експозицията представлява и идентичният размер на платната: 90/90 см. Така творческият прочит на всяка буква е представен на публиката като кадър от своеобразна фотолента, запечатала, иначе, невидими особености на авторския стил. Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е запазената марка на пловдивската група художници.

Уникалната колекция вече е подредена и е отворена за посетители до 3 юни.

Как бе саздадена експозицията „Кирилицата“?

Идееята възникна след като на 23 декември 2006-та пловдивчани нарисуваха картината на своя град. Творбата бе създадена по инициатива на Областна администрация – Пловдив, като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на България към ЕС. В рисуването се включиха известни пловдивски художници, ученици от двете училища по изкуствата, много деца и случайни минувачи. Създадената творба представлява полиптих от 7 отделни платна, всяко с размери 1.20/1.80 м., върху които участниците изобразиха своята европейска мечта. Броят на платната отговаря на броя букви в думата „ПЛОВДИВ”.

Тогава възникна втората идея – пловдивски художници да нарисуват българската азбука, състояща се от 30 букви. Инициативата на тогавашния Областен управител Тодор Петков (мандат 2005-2009) бе приета с много ентусиазъм от авторите, проведоха се няколко срещи и бе теглен жребий за разпределение на буквите. Петнадесет пловдивски фирми подпомогнаха с финансови средства реализацията. Официалното откриване бе на 24 май 2007 г. в Градската художествена галерия в Пловдив, непосредствено след празничното шествие.

Картините бяха дарени на Градската художествена галерия в Пловдив, а с решение на Общинския съвет са екпонирани за постоянно в пространствата на втория етаж на обновения Дом на културата „Борис Христов“. За последните 9 години, творбите са пътували по всички краища на света, за да представят таланта и културата на България, като част от “Пътуващите изложби” на Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Издаден бе и специален каталог с творбите, съдържащ творческата биография на всеки автор, снимка и текстове към всяка картина, събрани и редактирани от Стоян Терзиев, журналист в БНР – Радио Пловдив, автор и водещ на предавания за култура.

Може да харесате още...