Талантливи деца в подкрепа на двойка от Видин да сбъдне мечтата си за бебе

Двойка от Видин е в очакване на подкрепа, за да се включи в програмата за донорство и да сбъдне мечтата си за дете. Въпреки младостта си, Таня и Людмил, на 23 и на 30 години, нямат шанс да посрещнат бебе в дома си по естествен път, тъй като след операция на Таня са й отстранени яйчниците. Фондация “Майки за донорство”, обаче, решава да помогне и организира две благотворителни прояви на 28 май. Чрез средствата, набрани от концерт на талантливи деца и базар под патронажа на Столична община, от фондацията вярват, че младото семейство ще стане дванайсетата двойка, подкрепена от тях за собствено дете. По време на концерта фондацията ще връчи за втори път годишните си награди „Дарител за нов живот”.
Носители на наградата през първата година са: д-р Марияна Симеонова, директор Изпълнителна Агенция по трансплантации, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, д-р Милен Врабевски, Ирина Тенчева, както и рецепиент, и донор на репродуктивен материал.

За двете години от учредяването си, към „Майки за донорството” са се обърнали за информация и съдействие над 2050 жени и мъже.  Миналата година Столична община одобри и стартира програма „Ин витро” за финансиране само на двойки, нуждаещи се от донор. Това е единствената по рода си програма в България, казват от фондацията, чието основно изискване за финансова подкрепа е двойките да излизат с лицата си и всеки дарител в благотворителния ни базар да вижда точно на кого помага.

В България двойките с репродуктивни проблеми, по информация от “Майки за донорство”, са над 250 000. От донор се нуждаят над 50 000.

 

Може да харесате още...