Плевнелиев изпревари интригата: Няма да участвам в предстоящите президентски избори

Президентът Росен Плевнелиев обяви с изявление: “Няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини”. Това става броени дни след като ветото, което наложи върху текстове от Изборния кодекс, свързани с вота в чужбина, беше отхвърлено от депутати в НС. Така за втори път – след предложението за референдум, пак във връзка с изборните правила – държавният глава публично не получи подкрепа от своите. “От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде” – е началото на речта на Плевнелиев.Обявяването на решението си да не се включва в изборите за президент 5 месеца преди вота той мотивира така:   “Не съм съгласен смислени реформи в държавата, като съдебната реформа и антикорупционният закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори. Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентски избори”.

Дали е заявка за връщане на сцената за кандидат президентска надпревара изречнието: “Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент.”? Времето ще покаже. Вратата към “Дондуков” 2 президентът очевидно оставя открехната.

Макар че от първите думи до последните речта му звучи като сбогуване с институцията.

Или поне с тази политическа среда, в която към момента тя съществува.

“Оставете тънките сметки за президентските избори за есента, подкрепете съдебната реформа, дайте път на силно антикорупционно законодателство и не изпускайте посоката на европейското развитие на България, която посока аз отстоявам неотклонно” – е обръщението в края на речта на държавния глава към политиците. И като заявява, че до края на мандата си ще работи на пълни обороти завършва с ключово изречение в контекста на отхвърленото вето и не само: “Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света”.

Харесвате или не Плевнелиев, той комай е един от съвсем малкото политици, които изпреварват хейта. Като се отказват от борба за властта. Дали не е единственият?

Може да харесате още...