Домът на етносите в Пловдив с рисунки на световноизвестни художници и в европейската нощ на музеите

Изложбата ПОП Арт рисунки на Анди Уорхол, Кийт Харинг, Жан Мишел Баскя, Пикасо, Салвадор Дали и Рене Маргит ще остане в Дома на етносите и за Европейската Нощ на музеите 21 май със свободен вход до 20:00 часа за всички ценители на модерното изкуство. Колекционерът Давиде Кристиано, собственик на оригиналите, реши да ги остави още няколко дни след интереса, който предизвика експозицията.
Автентичните рисунки на световноизвестните имена в съвременното изкуство са направени с маркер и акрилна боя, с туш, молив и флумастер. Те са подредени в арт пространството на втория етаж в Дома на етносите. Тук са и 3 от известните литографии на Уорхол с Мерилин Монро. Сред експонатите са и рекламни консерви от доматена супа, дизайнерско решение на автора, както и доларови банкноти с личния му подпис.
izlojba-PopArt1До момента такава изложба не е показвана в града под тепетата и е впечатляваща не само с уникалността си, но и с емоцията, която предава. Давиде Кристиано, който освен създател на Италианския фестивал на красотата, е и представител на Италианската общност в Консултативния съвет на фондация ЗАЕДНО, е събирал колекцията в продължение на много години. Безценното наследство е от личен приятел на Уорхол с обещанието, че нито една от рисунките няма да се продава.

Експозицията беше открита офциално на 13 май в присъствието на официални лица от Италианското и Турското консулства и на многобройни ценители. Сред посетителите беше и група от Непал.

Домът на етносите се намира на бул. “Цар Борис Трети Обединител” 79 в Пловдив, в основата на Античния театър и пред Тунела.

Може да харесате още...