“Гераците” от Елин Пелин: под окото на камери за преписвачи

Под окото на стотици камери зрелостниците у нас днес писаха върху “Гераците” от Елин Пелин.  Задачата им беше да сътворят интерпретативно съчинение или есе върху повестта. Това е 41-ят въпрос за държавния изпит по български език и литература. 40-те преди него са по български език. Вариантът  беше изтеглен в МОН от репортерка на БНТ в 5:25 часа преди още да изгрее слънцето. Родните образователни експерти бяха подготвили мерки за сигурност сякаш в класните стаи се чака атентат. И от МОН дадоха каквото можаха , за да нахранят репортерската стръв като съобщиха: “Министър Кунева сезира главния прокурор за купена матура”.

“Министърът на образованието и науката Меглена Кунева сезира главния прокурор Сотир Цацаров за купена матура. Пред нея, зам.-министър Диян Стаматов и представител на икономическа полиция репортер на Нова телевизия съобщи, че е заплатил на човек с фейсбук профил за отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература” – гласеше прессъобщението.

Пак не успяха да хванат преписвачите – започнаха хейтърите из мрежите. И лавината помете  основната тема за това какво образование точно получават децата у нас.

Добре поне, че Елин Пелин е от авторите, по които никой не спори дали да отпадне или да остане. Може би защото не е подходяща основа за избуяване на патрЕотизъм или толеРАСТИЯ.

Седмокласниците също явиха на матура по БЕЛ – и те под зоркото око на многобройни камери. Резултатите им ще бъдат обявено на 3 юни.

А скромният коментар на F2F TV по темата за Биг Брадъра в родното ни училище е, че е абсурдно децата да се третират като потенциални престъпници! Не тоталното наблюдение ще реши проблема с преписването. А мотивацията да учиш.

Ще ме прощавате, но след като повече от 25 години не успяваме да изчистим средата, в която живеем, от това некадърните, но с гръб да дирижират не едно и две правила, защо искаме да направим тази среда чудовищна и за децата ни? А надписът върху фасадата на училището от снимката – ироничнта й метафора?!

 

 

Може да харесате още...