Най-добрите бодигардове – на европейско състезание в България

Долу! Залегни! Това са част от командите, които телохранителите издават, докато спасяват ВИП лице под прицел. Това се чуваше и в Стрелкови комплекс „360“ край Пловдив, който се превърна като че в сцена от екшън филм, докато на 132-и км по магистрала София-Пловдив се провеждаше кръг от Европейско първенство „Бодигард“, на което за първи път България е домакин. Край Пловдив се състояха 3 от 8-те състезателни дисциплини в надпреварата за тазгодишната шампионска титла. Ден след официалното откриване на състезанието най-добрите телохранители, които пазят президенти в Европа, показаха как се стреля при съпровождане на ВИП лице и от движещ се автомобил. На финала гардовете мериха сили в майсторска стрелба от различни положения.

bodigard22В състезанието се включиха 15 отбора от 7 държави – България, Румъния, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Полша. Два от украинските тимове бяха изцяло дамски. Амазонките предизвикаха интереса на публиката, а в хода на състезанието, освен красота и чар, показаха и бойни умения.

Нашата страна е представена с 3 отбора – на Българската Бодигард федерация, НСО и Военна полиция, съобщи Красимир Панчев, инструктор по стрелба от Стрелковия комплекс и организатор. Преди началото на надпреварата участниците бяха инструктирани в продължение на близо половин час да спазват мерките за безопасност.

България и Българската Бодигард Федерация за първи път са домакини на надпреварата, която бе открита пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София в присъствието на цялото ръководство на Международната бодигард федерация и ще продължи до 17 май. Състезанията се организират по правилника на IBF (Международната бодигард федерация) и са място за изява на спортните и професионални умения на телохранителите, спомагат за обмяната на опит и създаване на социални отношения между спортисти от различни служби за сигурност. Те мотивират отборите да провеждат целенасочена подготовка за постигането на високи спортни резултати във всички дисциплини на многобоя, подпомага развитието, поддържането и подобряването на физическата дееспособност на екипите за охрана чрез състезания и спорт.

В живота бодигардът носи отговорност за живота на друг човек и от него се изискват специални умения. Телохранителите трябва да могат да разпознаят и да избягват опасностите, да защитят охраняваното лице с помощта на своите собствени физически умения или да прибягнат до използването на огнестрелно оръжие, да търсят и откриват взривни устройства, да оказват първа медицинска помощ и уверено да шофират при екстремни условия.

снимки: Любомир Аргиров

Може да харесате още...