За първи път в Пловдив – 20 автентични рисунки на Уорхол, Пикасо, Дали, Баскя, Харинг и Маргит

Оригинални рисунки на световноизвестните творци Анди Уорхол, Кийт Харинг, Жан Мишел Баскя, Пикасо, Салвадор Дали и Рене Маргит са изложени от днес в Дома на етносите в Пловдив. До момента такава изложба не е показвана в града под тепетата и е впечатляваща не само с уникалността си, но и с емоцията, която предава.  Тя е специален подарък за пловдивчани от бизнесмена и ценител на изкуството Давиде Кристиано, който от години живее в Пловдив и е създател на Италианския фестивал на красотата.

Давиде Кристиано е събирал колекцията в продължение на много години и притежава близо 50 оригинални рисунки на тези автори. Безценното наследство му е продадено от личен приятел на Уорхол, с обещанието, че няма да продава нито една от рисунките. Кристиано подкрепи идеята за създаване на Дома на етносите в Пловдив и е представител на италианската общност в Консултативния съвет на фондация ЗАЕДНО, която представя изложбата от днес с вход свободен за всички пловдивчани и гости на града.

POP ART експозицията, която е подредена на втория етаж в арт пространството на Дома на етносите, показва и 3 от известните литографии на Уорхол с Мерилин Монро. Сред експонатите са и рекламни консерви от доматена супа, отново дизайнерско решение на автора и доларови банкноти с личния му подпис. Посетителите в Дома на етносите ще могат за първи път да видят и оригинални рисунки с маркер и акрилна боя на едно от култовите имена на изкуството на 20 век – Жан Мишел Баския, рисунки с туш и молив на Пикасо, с флумастер на Харинг, и с молив на Салвадор Дали и Рене Маргит.
Някои от експонатите са оценени на 50 000 евро.

Oфициалното откриване на изложбата е от 18 часа тази вечер. Тя ще гостува в Дома на етносите само седмица, така че, който иска да я разгледа, ще трябва да планира ден за посещение до 19 май.

Може да харесате още...