Най-добрите в литературния конкурс на Алеф получават наградите си

Най-добрите в литературния конкурс за ученици „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната” ще получат своите награди на 12 май в бургаската синагога, сега Художествена галерия “П:етко Задгорски”. В надпреварата се включиха рекордния брой – 90 – ученици от VIII до XII клас от почти всички градове в България – София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Дупница, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Кубрат, Гоце Делчев, Джебел, Лясковец, Велико Търново,  Айтос, Бургас и др.  Конкурсът се организира за 3-та поредна година от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

За да улесни участниците в подготовка на творбите им, Центърът Алеф обогати библиографския фонд на виртуалната си библиотека в сайта http://alef-bg.org с подробни данни за значими творци от еврейски произход, оставили незаличима следа в българската национална култура и история.

Есетата бяха оценени от авторитетно жури, съставено от: Михайлина Павлова – журналист в БНР и главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание „La Estreya“, Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел.бг”, водещ в БНР и Асен Йорданов – поет, разследващ журналист  и  директор на сайта Биволъ.

Журито ще обяви резултатите от конкурса в деня на награждаването. На церемонията ще присъстват 40 от авторите на есета, на които Център „Алеф” осигурява транспорта и пребиваването в Бургас. Учениците и техните придружители ще бъдат запознати със забележителностите на морския град, ще бъдат разходени от организаторите с корабче из бургаския залив и ще посетят острова – музей св. Анастасия, който бе обновен и превърнат в атрактивен туристически обект.

Авторите на най-добрите творби ще получат парични премии, грамоти и книги. Както и в предходните два конкурса литературната разработка, класирана на първо място, ще бъде публикувана във водещи български медии. Специален гост на церемонията по награждаването ще е популярният български актьор Ицхак Финци – един от творците, вдъхновили учениците да се включат в литературната надпревара. Актьори от Държавен куклен театър Сливен ще представят откъс от драматизацията „Копче за сън” на Валери Петров,чиито произведения са впечатлили част от авторите на есетата.

Може да харесате още...