Президентско вето върху текстове за гласуването в чужбина

Веднага след деня на храбростта, президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху няколко разпоредби в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина, предизвикали остро недоволство и протести на активни българи зад граница. Първата атактувана постановка е в чл. 14, ал 1 от Избирателния кодекс, въвеждаща изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство в чужбина. Според него, тя създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение – в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им, посочва държавният глава.

Алинея 2 на същия член член също се връща за повторно разглеждане – тя предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство, съобщават от президенството.

В друга разпоредба, на алинея 3 от чл. 14 се въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница и не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право, смята още държавния глава.

Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света, изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки, се казва в прессъобщението.  Отчита се, че през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е наречено “необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани”.

Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от ИК ще бъдат изпратени в парламента.

снимка: архив

Може да харесате още...