Над 3 милиона цветя в Пловдив ще украсяват Пловдив от май нататък

Над 3 милиона цветя собствено производство ще красят Пловдив и тази година, увери в навечерието на Великден директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Напълно декорирана с различни видове летни цветя, например, е вече ул. „Райко Даскалов“ – така наречената Малка Главна. Екип оформи там красиви фигури с пламък, разноцветна бегония и винка, опасани с бордюр от сребриста цинерария.
Подготовката за лятното зацветяване започна във всички райони, като част от пролетните цветя дори вече са заменени с летни видове. На площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на общината, както и по цялата Главна, се разполагат накичените с разноцветни петунии „пирамиди“, а по стълбовете за осветление – цветните кошници. Нови видове допълват красотата в „колелата“ по кръговите кръстовища. За радост на „Градини и паркове“ добре са се захванали новозасадените дръвчета и храсти. Започнаха да разцъфтяват и десетките хиляди рози, включително и част от засадените тази пролет 7500 броя. След профилактика и почистване са пуснати повечето фонтани и 45-те чешмишки /питейни фонтанки/ в града.

Заради синоптичните прогнози за дъждове по празниците Стоянов разпореди на фирмата, поддържаща дъждоприемните шахти в Пловдив, да направи извънредно почистване извън редовните графици преди почвните дни. Особено внимание беше заявено, че ще се отдели на възлови места като Голямоконарско шосе, моста на бул. „Васил Априлов“ до УХТ, пътя под надлез „Скобелева майка“ и др.“ Всички организатори и контрольори на „Чистота“ по районите направиха преглед на проблемните шахти и работиха по почистването им.

„Поради многото хора, които се очаква да излязат за Великден на църква и да се включат в общоградските празненства, както и заради очакваните многобройни туристи, разпоредих дежурни екипи служители ръчен труд и техника да работят и в почивните дни, така че Пловдив да запази позициите си на най-чистия български град“, съобщи  директорът на общинското предприятие.

Може да харесате още...