По качество на живот България зае 30-то от общо 35 възможни места в Индекс на настигането

България заема 29 място в класацията на общо 35 страни, включени в петия годишен европейски „индекс на настигането“. Индексът е изготвян от институт „Отворено общество“ (ИОО) и в сегашното си издание представя резултатите за 2015 година. Изследването е свързано с процеса на настигане на страните от Централна и Източна Европа на по-старите страни членки на ЕС и обхваща страни-членки и кандидати. Страната ни запазва позицията си от 2014-та, но е с едно място по-надолу спрямо 2011 и 2013 години. В категорията „Икономика“ сме класирани на 28 място. На 29-то се оказва, че сме по „Демокрация“ и „Управление”. По „Качество на живот“ сме на 30-то място.

„Тази непостоянност и продължаващата стагнация на неинтегрираните държави в Югоизточна Европа кара страната ни да бъде сред държавите, които търсят нов импулс в тяхното приобщаване и интеграция, в катализирането на техния проевропейски път“, коментира резултатите министърът на външните работи Даниел Митов при представяне на индекса през изтеклата седмица.

Основният извод, който изследователите от институт „Отворено общество“ са констатирали е, че настигането е работещ процес, който дава резултати и сближава по-новите страни членки с останалите в ЕС. Процесът обаче не е равномерен, а според резултатите най-добре във всички категории се справя Естония. За България се наблюдава подобрение спрямо резултатите в индикаторите за енергийна ефективност, пътища, информационно общество, пазарна икономика и др.

Индексът измерва и класира страните по 47 индикатора, разделени в четири категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Може да харесате още...