Над 200 български вина ще се борят за медал с 9000 вина от цял свят на Световното по вино

Близо 9 000 проби на вина от 55 държави се представят в Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път ще се проведе в България от днес, 29 април до 1 май. Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в 23-годишната история на престижния международен конкурс, коментират организаторите.
Рекорден е и броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на Concours Mondial de Bruxelles 2016. През миналата година техният брой е бил 80, като 42 % от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.
В дегустационните комисии на престижния конкурс ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти – български енолози. Събитието ще се обслужва от сомелиери от Университета по хранителни технологии, водени лично от заместник-ректора на УХТ – Пловдив проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Световното по вино, Concours Mondial de Bruxelles, започва на 29-ти април 2016 г. в Пловдив сутринта. На официалното откриване в Международния пловдивски панаир се очакват министри, кметове, посланици, голяма делегация от Китай и представители на винения елит, като например сомелиерът на най-добрия ресторант в света. Специално за откриването от Брюксел пристига Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles.

Всяка сутрин  до 1 май 2016 г. включително журито дегустира вината. ,Днес и утре, 30-ти април, следобед ще се посещават български изби в района, а на 1 май – забележителности в Пловдив. Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 1-ви май на обяд, последният ден от Конкурса, ще бъде обявена следващата страна-домакин на Concours Mondial de Bruxelles. На 2-ри и 3-ти май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони – в Северозападна и Югоизточна България.

„Интересът към страната ни е рекорден“, споделя Меглена Михова от Probegex, официалният партньор на Конкурса за България. „За следконкурсните посещения на изби обикновено са се записвали десетина човека; сега са над 50. Огромна полза за България е домакинството на винения мондиал. Без него целият този световен елит не би дошъл в страната ни. Българските производители имат шанса да представят своите вина и за броени дни да създадат контакти с реномирани специалисти от цял свят“, допълва тя.

Престижният конкурс ще се състои по време на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Организаторите приемат този факт като знак България да възкръсне на световната винена карта, а българското винарство да възкреси имиджа си на световната сцена.

Може да харесате още...