БГ евродепутати срещу забраната на законните полуавтоматични оръжия

Полуавтоматичните оръжия да продължат да подлежат на разрешителен режим вместо да бъдат изцяло забранявани за частно притежание и употреба – за това се обявиха в свои съвместни законодателни изменения към предложението за реформа на Директивата за огнестрелните оръжия българските евродепутати Емил Радев и Ангел Джамбазки, Според тях, опитите на Европейската комисия да забрани законно притежаваните полуавтоматични оръжия, биха засегнали хиляди ловци и спортни стрелци в България и Европейския съюз.
Няколко дни след атаките в Париж от 13 ноември Европейската комисия излезе с предложения за промяна на съществуващото европейско законодателство относно огнестрелните оръжия с цел предотвратяване на бъдещи терористични атаки. По-точно ЕК иска да забрани притежанието на полуавтоматични граждански огнестрелни оръжия, които имат вид на автоматично огнестрелно оръжие, както и на деактивирани автоматични огнестрелни оръжия. Друго предложение е колекционерите на оръжия също да бъдат подложени на контрол и да трябва да притежават разрешителни за оръжията.

Според Емил Радев и Ангел Джамбазки предложенията на ЕК нямат нищо общо с действителността и няма да предотвратят бъдещи терористични атаки, тъй като полуавтоматичните оръжия, използвани от спортни стрелци и ловци, и автоматичните оръжия, предпочитани от терористи, са с различни технически характеристики, които не са покрити от директивата. Българските евродепутати са на мнение, че ако бъдат приети, законовите предложения от ЕК ще доведат до точно противоположните последици и до разширяване на черния пазар на оръжия.

Освен това Емил Радев и Ангел Джамбазки внесоха предложения, според които колекционерите не трябва да подлежат на правилата, заложени в европейската директива за огнестрелните оръжия и ще могат да продължат да притежават деактивирани оръжия. Българските представители са на мнение, че европейското изискване за контрол върху колекционерите по-скоро е бюрократично, а забраната за законно притежание на деактивирано оръжие – необоснована.

Може да харесате още...