Окончателно: заличват те от списъците, ако не гласуваш в 2 поредни избора от един и същи вид и ако нямаш уважителни причини

Ако не гласуваш в два поредни избора от един и същи вид и нямаш уважителни причини затова, те заличават от избирателния списък за следващите избори  и те вписват в списъка на заличените лица, реши Народното събрание с окончателно приетите промени в Изборния кодекс. Ще можем да упражним избирателното си право на следващите избори, ако подадем лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответния орган по постоянен адрес. Заявлението ще трябва да се подаде не по-късно от 30 дни преди изборния ден. Няма да си заличен от списъците, ако докажеш наличието на уважителни причини, препятствали те да гласуваш, записаха творците на закони в родния ни парламент. Уважителни причини, според изборния закон, са отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Новата разпоредба няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право, отсякоха депутатите.

Остана гласуването да е задължително. То, обаче, няма да важи за сънародниците ни зад граница, докато не бъде въведено електронното гласуване, което се очаква да стане от 2019 г. Забраната за разкриване на секции извън посолствата и консулствата в чужбина остана, но се добавиха изключения. В населените места на държавите членки на ЕС, където няма дипломатическо или консулско представителство, ще се откриват избирателни секции при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване. В страните извън ЕС – като САЩ, Русия, Турция, ще може да се открива по една секция и то в градовете с над 1 млн. жители, в които няма българско дипломатическо или консулско представителство. В този случай ще се изискват поне 100 заявления за гласуване, а решението ще се взима от ЦИК по предложение на МВнР.

Промените предвиждат още възможност избирателят да може да отбележи в бюлетината “Не подкрепям никого”. В бюлетината ще има квадратче, където с “Х” или “V” избирателят може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна. Броят на гласовете “Не подкрепям никого” при парламентарни избори няма да се включва в общия брой действителни гласове, на базата на които се определя четирипроцентната бариера за влизане в Народното събрание на партии и коалиции.

Експериментално електронно гласуване ще бъде произведено след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната. До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Комисията трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

Кметовете на общини и областните управители ще извършват шест месеца преди общите местни избори проверка на адресните регистрации, извършени в последната година, предвиждат измененията в Изборния кодекс. С тях се регламентира, че прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Досега за пренареждане на листата беше необходимо броят на гласовете, получени за кандидата, да е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота.

Изборният ден вече ще започва в 7.00 часа и ще приключва в 20.00 часа, с възможност да бъде удължен с още час, предвиждат измененията в Изборния кодекс. Досега изборният ден започваше и завършваше с час по-рано – избирателите можеха да гласуват от 6.00 до 19.00 часа. Предизборната кампания остава 30 дни.

По закон, вето може да се наложи до 15 дни.

Депутатите са във ваканция до 10 май включително.

Може да харесате още...