Протест срещу промени в Изборния кодекс, Плевнелиев чака формулировките, за да се произнесе

Протест “Против ограниченията в Изборния кодекс”, с които в края на миналата седмица депутатите приеха предизвикалите силна реакция текстове гласуването да е задължително и да няма район “чужбина”, събра десетки пред НС тази вечер. Вътре народните представители продължаваха да обсъждат изборното законодателство, защото по препоръка на Венецианската комисия промени в него се правят поне 6 месеца преди да се провежда вот, а следващите избори са през октомври. 
От всичко, което ще се случи до четвъртък около окончателните промени в изборния кодекс, очаквам да се роди недоносче. Това прогнозира в ефира на Дарик Пловдив тази сутрин журналистът Ваня Драганова, която нарече вменяването на избора като задължение “застрашаващо демокрацията”. Засега няма индикации задължителността да отпадне, въпреки че днес премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководствата на партиите, които подкрепят правителство със знак, че може да се даде заден за някои промени.
“Заден” беше даден за забраната референдумите да се провеждат заедно с други избори като стана ясно, че президентът ще решава за всеки референдум отделно. Че именно този текст е подразнил Плевнелиев стана ясно от негово изказване от Виена: “Ако се стигне до ситуация, при която идеята, която чухме всички ние, да се наложи забрана за провеждане на референдум и национални избори по едно и също време отпадне, тогава обаче остава в сила това, че законите в държавата важат за всички, включително и за президента, т.е. Дори и в Изборния кодекс да се каже, че отпада такава забрана за провеждане в един и същи ден, в закона за референдумите има много ясна разпоредба към днешна дата, която казва, че референдуми се провеждат заедно с национални избори. Като държавен глава аз съм длъжен да давам пример на нацията за спазване на закони” – коментира държавният глава. Дали ще сезира Конституционния съд за други от промените, обаче, на този етап не е ясно. Президентът предпочете дипломатичното напомняне, че ще вземе съответните решения на база на формулировките, което ще предприемат народните представители. „Чувам внимателно всички аргументи. Следя внимателно законодателния процес в Народното събрание и по конституция имам своята тежка, крайна дума след като законът мине съответно през своята демократична процедура – първо в Народното събрание, после при президента“.
Добрата новина от промените, направени по скандален, според журналиста Иван Бедров, начин – незачитайки хората – е силната реакция на гражданското общество, каза пред Дарик той и посочи протестите, започнали именно от нашите сънародници зад граница, които искат да гласуват, но заради друга от промените ще могат да го правят само в секции, разположени в българските посолства и консулства. Дали така ще остане промяната или ще бъде променена, предстои да научим.
Протестът на жълтите павета тази вечер е организиран от Протестна мрежа чрез социалните мрежи. Надписът #стигатрИКове” грейна върху фасадата на Парламента през нощта.

Може да харесате още...