Демонстрират за първи път в България 4,5G мрежа, скоро ще сваляме 100 MB за 4,8 секунди

За първи път в България днес демонстрираха 4,5G мрежа – скорост на мобилния интернет над 170 Мbps с наличния честотен спектър показа пред журналисти главният директор „Технологии“ в Мтел Деян Кастелиц. максималната скорост, която може да бъде достигната в нея към момента, е 86 Mbps, което е двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа. Тази скорост ще нарасне до 130 Mbps, след като компанията получи необходимите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква до една-две седмици. Със скорости над 170 Мbps в 4,5G мрежа един файл от 100 MB (около 50 снимки или популярно приложение, например) може да бъде свален за 4,8 секунди. За сравнение, в 3G мрежата това се случва за 19 секунди, а в 4G мрежата – за 6,15 секунди. В 25% от мрежата телекомът ще достига дори още по-големи скорости чрез новата технология 4х4 MIMO (Multiple Input Multiple Output). Очаква се до края на годината на пазара да се появят устройства, които да могат да се възползват от нея.

4G мрежата на Мтел покрива 75% от населението на България. Проверка за покритието можете да направите на сайта на Мтел. След старта телекомът ще продължи да добавя постепенно нови населени места към покритието на 4G мрежата си. „4G е технологичният фокус на компанията ни и ще предложим най-добрата услуга на българския пазар“, заяви Деян Кастелиц. „Сигурни сме, че нашите клиенти ще усетят разликата и ще усетят удоволствието от значително по-бързите скорости“, добави той.

Компанията за първи път демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 година, а днес от телекома заявиха, че това е бъдещето на мобилните технологии оттук нататък – комбинирането на честотни ленти, което е и пътят към 5G.

Може да харесате още...