Стягат благотворителен великденски базар в две училища в Пловдив

Мащабна кампания за реставрация и обновяване на сграда-културен паметник, в която се помещават две училища: гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ „Княз Александър Първи” – стяга Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл”. Базарът ще е с боядисани великденски яйца, козунаци, курабии и украса за празника и ще набира средства от 25 до 28 април в двете учебни заведения.  Сумата от продажбата ще се ползва за реставрацията и ремонта на сградата на ул. „Хан Кубрат” №15 в Пловдив, която още през Възраждането е била храм на образованието.

Базарът е първата инициатива от мащабната кампания на клуба и на родители на учениците, която цели обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, обясни президентът на “Пловдив-Оптимист Интернешънъл” д-р Диляна Вичева. Тя разказа, че през последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително на училищния двор, а за този период училищната база сериозно се е амортизирала. Наясно сме, че само една акция няма да е достатъчна, затова обмисляме провеждането на още няколко благотворителни инициативи. След базара, който ще бъде открит на 25 април, предстои нова инициатива на 24 май – най-българския празник, когато ГХП „Св. Св. Кирил и Методий” отбелязва и патронния си празник, припомня доц. Вичева.

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е паметник на културата, дамите от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” се ангажират и с изготвяне на проекта по съгласувателните процедури, а също така и с наемането на изпълнител на проекта и с проследяване на качественото извършване на строително-ремонтните работи”, каза доц. Вичева.

Sgradata_v_nachalotoЗад стените на основаното от Найден Геров на 1 септември 1850 г. Пловдивско училище са учили бележитите българи Васил Иванов Кунчев – Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

С базара децата и юношите от двете елитни училища ще отбележат разцъфващата пролет и ще се подготвят за посрещането на Великден, обясниха организаторите на кампанията. Предметите за продажба са изработени от учениците с помощта на родителите и учителите им, които са на мнение, че подобни инициативи имат възпитателен характер, защото помагат на децата да се запознаят с историята на България и културните ни ценности, както и да оценят усилията, вложени от предците ни при основаването на първите светски училища.

 

Може да харесате още...