Прогноза за крах на долара в „Смъртта на парите“

Крахът на долара е все по-неизбежен… Това прогнозира в книгата си „Смъртта на парите“ (ИК „Изток-Запад“) един  от водещите американски финансови анализатори Джеймс Рикардс. Той предрича и срив на световната финансова система. Книгата излиза през 2014 година в САЩ и мигновено става бестселър. У нас книжният пазар я приема сега в превод от английски на Мария Кондакова и оформление на корицата – на Андрей Козарев.  Джеймс Рикардс е работил дълги години на Уолстрийт, разказват от издателството. По думите им, в книгата му няма политиканстване и пропаганда, а реална икономика и трезви финансови преценки и анализи.Рикардс напомня, че малко преди краха на Съветския съюз Уолстрийт също е бил на границата на задаващ се срив. Тогава финансовата система на САЩ е спасена от разпадането на Източния блок. Но сега тази отложена заплаха се завръща с пълна сила, а Запада вече няма нито резерви, нито предимства, според него.

Ако доверието в долара се срине, смята Рикардс, никоя друга валута не може да заеме неговото място. Доларът е своеобразен крайъгълен камък и рухне ли той, рухва и цялата световна финансова система.
Историята помни големи колапси на световната финансова система, всеки предхождан от сериозен катаклизъм като война или голямо икономическо сътресение. Сега, смята финансистът, се задава нов финансов колапс – и то със страшна сила.

Причината, според автора на книгата, е тежестта на дълговете и нефункционалното управление. Това, което предстои, е финансов колапс, дефлация, хиперинфлация, безредици и хаос. Развоят на събитията не може да се предвиди с точност, но можем да се досетим за жестоките последици. Обикновените граждани и техните спестявания ще са първите жертви на предстоящия срив.

Джеймс Рикардс прави блестящ анализ на потенциалните заплахи, които стоят пред световната валутна система. Той смята, че все още не е твърде късно да се подготвим за предстоящия крах. Той стига до извода, че е „крайно време да се върнем към истинската стойност, която се основава на доверието“.

Крахът на долара е все по-неизбежен, а отговорът кой ще бъде неговият гробокопач може да открием между редовете на „Смъртта на парите“, казват от “Изток-Запад”.

Може да харесате още...