Адвокат Михаил Екимджиев: Забраната на бурки трябва да се решава на национално ниво

Забраната на публични места да се носят дрехи и аксесоари, които покриват лицето, станала популярна като „забрана на бурките“, не е въпрос от местно значение, а трябва да се реши на национално ниво. Това е мнението, което сподели в регионалната програма на Дарик Пловдив правозащитникът Михаил Екимджиев от адвокатска кантора „Екимджиев и партньори“ по повод готвения от Патриотичния фронт в града проект за наредба с цял раздел за вероизповеданията под тепетата. Проектът ще бъде качен на сайта на община Пловдив и отворен за обсъждане преди да се разгледа на сесията на 17 май, съобщи Александър Сиди. Когато една норма се създава за територията на конкретна община, тя важи не само за местните хора, а за всички, които по една или друга причина временно преминават оттам. Пред мен адвокат Екимджиев коментира: Няма как един турист, например, идвайки в България, да знае наредбите и правилата във всяко населено място, през което минава маршрутът му. Когато разучава особеностите на мястото, което ще посети, той се запознава със законите на страната. Феодалните порядки от типа „всеки град със своя наредба за облеклото“ – не са нормални, смята Екимджиев и подчертава, особено за Пловдив, известен с културното и религиозно си многообразие  -една от причините да спечели в надпреварата за културна столица на Европа през 2019.

Ето защо Екимджиев е категоричен, че така наречената забрана за бурки трябва да е национален казус. По думите му, от изключителна важност е и как ще бъде дефинирана самата забрана.

„Смятам, че умерени забрани като забрана за носене на бурки в училища, в университети, в държавни учреждения е допустима“ – казва Екимджиев. По думите му, такава практика вече има в ЕС по правата на човека – това са казуси, възникнали във Франция, в Белгия. Но да се забрани носенето на бурки на улиците – това, според него, би било прекомерно.

Вносителите на предложението от Патриотичния фронт в Пловдив, обаче, смятат, че забраната трябва да важи на открити публични места. Според общинския съветник Александър Сиди, мюсюлмани е имало винаги в България и те са живели прекрасно със своите християнски съграждани, но налагането на радикалния ислям с носене на бурки, бради, нетрадициони дрехи, няма нищо общо с исляма. Пред Дарик той каза: „Всички добре знаем, че голяма част от тези хора са платени, за да носят това, и в традиционния ислям от векове насам жените никога не са били забулвани“. Той уточни, обаче, че няма да бъде използвана думата “бурки” в забраната, тъй като тя има строго определено значение и би изключила всички останали форми на забулване. И че забраната ще е за всичко, което скрива на публични места човешкото лице и не дава възможност за идентификация, без да има значениес каква религия е свързано.

Освен тази забрана, съветниците от Патриотичния фронт в Пловдив предлагат да се състави регистър на всички вероизповедания в града, да се забранят религиозната агитация по улиците, както и организации, които пропагандират чудодейно изцеление.

За адвокат Михаил Екимджиев пък вместо да се дълбае в забраните, трябва да се работи за образованието на децата така, че те да се приобщават към европейските ценности.

Може да харесате още...