Авторът на “Уроци на трейдъра милионер” Стефан Трашлиев: Не бързайте да скачате сред финансовите акули на пазара!

Той е бивш журналист, макар че като всички журналисти казва – няма бивш журналист 🙂 Издател на уеб списание Трейдър. Автор на книгата „Уроци на трейдъра милионер“. Член на УС на Асоциацията на Трейдърите в България. И самият той трейдър. Запозна ни разговор в Дарик Пловдив. И еднофейсбук приятелство. За читателите ми Стефан Трашлиев се съгласи да даде специално интервю.

Трейдърството вече се рекламира и по телевизията и на пръв поглед изглежда достъпeн и бърз начин да си набавиш пари, да напълниш портфейла си. Като човек, който очевидно знае тайната на успешния трейдър, кажете може ли всеки да стане такъв? Или има някаква уловка?stefan-traderСтефан Трашлиев: Няма никакъв проблем човек да стане трейдър. Рекламните послания са напълно верни в това отношение. Чрез малка програма всеки компютър, таблет или смартфон може да ти даде достъп до световните финансови пазари – котировки и възможност да сключваш реални сделки със собствените си пари. И точно това е капана, в който попадат болшинството от начинаещите трейдъри. Самият механизъм на търгуването е лесна работа, но е дяволски трудно да оцелееш на пазара и да започнеш да печелиш дългосрочно.

Коя е първата стъпка, ако желаеш да се занимаваш с трейдърство?

Стефан Трашлиев: Първото нещо е да си дадеш ясна сметка, че се изправяш пред много сериозно предизвикателство. Търговията на световните пазари е единственото място, където професионалисти и аматьори се съревновават заедно. За да спечелиш дори само 1 долар, някой друг трябва да го е загубил, а това означава, че трябва да имаш предимство пред останалите на пазара.

Това не са ли знанията и информацията?

Стефан Трашлиев: Да, те са задължителни, но се оказва, че не са достатъчни. Интернет изобилства от теории и стратегии за търгуване, предлагат се и множество безплатни и платени обучения. Всички те обаче ти помагат да осмислиш това, което вече се е случило на пазара, докато печалба може да се изкара само от предстоящото. А в това отношение не може да се разчита напълно нито на икономическите показатели, нито на новините. Единственото сигурно нещо на пазарите е, че нищо не е сигурно!

Във вашите уроци има ли тайни неща, които могат да дадат предимство на трейдърите?

Стефан Трашлиев: Често, както в живота, така и в трейдинга, най-скрито е това, което е пред очите ни. Такива са и нещата, които съм включил в „Уроци на трейдъра милионер“. За мен лично разговорите с преуспелия колега предизвикаха преломен момент в мисленето ми и поведението ми на пазара. Дадох си сметка, че само ние и нашите действия на пазара сме отговорни за финансовите резултати, които постигаме. Никой начинаещ не е подготвен за това, което го очаква на пазара, но най-неподготвена е нашата психика.

Колко години вие лично се занимавате с трейдърство?

Стефан Трашлиев: Вече шеста година. Но и аз като всички останали, започнах по метода на пробите и грешките. Допусках много грешки! А грешките в борсовата търговия се измерват с отрицателен финансов баланс. Знаете ли, осъзнах, че парите стоят много високо в нашата ценностната система. А поради тази причина сме алчни и много се боим от загуби – все неща, които пазарът не прощава. На теория, алчността е тази, която ни е направила трейдъри, а страхът от загуба трябва да ни предпазва. В реалната търговия обаче, алчността ни кара да поемаме прекомерни рискове, а страхът от загуби ни блокира да приемем малките поражения и те често пъти стават големи.

За това ли се разказва в „Уроци на трейдъра милионер“?

Стефан Трашлиев: Разбиранията на моя ментор са изключително необичайни и затова реших да споделя с българските трейдъри. Важно е да подчертая, че те не заместват, а наместват класическите знания, с които всички навлизаме в трейдърската работа. Това личи и от заглавията на книгите, включени в „Уроците“. “Настройки на ума”, “Програмиране на успех” и “Стратегия за печалба” излязоха като електронни издания през 2014 и 2015 г, а от началото на м. април т.г. те са включени в пълно хартиено издание, в което е добавена и нова книга четвърта – “Машина за пари”. Или с други думи, „Уроци на трейдъра милионер“ са истинско приключение 4 в 1, както за мен, така и за читателите.

Колко сте трейдърите в България? И търгувате ли на Българската борса?

Стефан Трашлиев: Все повече хора напоследък се интересуват как да управляват личните си финанси, а мнозина се пробват на финансовите пазари. Има колеги, които търгуват на Българската фондова борса, но техният инвестиционен хоризонт е доста по-дългосрочен. В същото време световните финансови пазари са изключително достъпни, предлагат хиляди финансови инструменти и различни начини те да се търгуват. В този смисъл те са подходящи за всякакви търговски стилове и цели.

Има ли разлика между това, което правите, и работата на борсовия агент? Аз, например, ако нямам време и не искам да се занимавам с трейдърство, но виждам потенциала за увеличаване на личните ми финанси – мога ли да ви се доверя?

Стефан Трашлиев: Като страна-член на Европейския съюз, в България действа законодателство, което защитава индивидуалните инвеститори. Така например, нашите лични пари, с които търгуваме чрез инвестиционните посредници, са защитени подобно на банковите депозити. Но само срещу фалит на брокера, а не срещу собствените ни загуби. Стриктно е регулирано и управлението на чужди капитали – това може да се извършва само при наличието на лиценз. Т.е. свободно можем да управляваме (и да рискуваме) само собствените си пари.

Асоциацията на трейдърите направихте една среща в Пловдив. Защо тръгвате на беседи лице в лице с хората? Предстоят ли нови срещи?

Стефан Трашлиев: Една от основните функции на Асоциацията е директен контакт с българските трейдъри. За първата година нашата дейност беше съсредоточена в София, но силни трейдърски общности има в Пловдив и в други градове. Затова смятаме гостуването си в Пловдив само за начало на нашите срещи. А беседите лице в лице са много полезни, защото ни помагат да израстваме в познанията и мисленето си.

И накрая – няколко практични съвета за хората – ако имат малко свободни пари – до 1000 лева например, какво да правят с тях?

Стефан Трашлиев: Хиляда лева не са малка сума, но са крайно недостатъчни да те превърнат бързо в милионер. Това се случва само във филмите. Наистина, с 1000 лв. човек може да си отвори реална сметка и да започне реална търговия на финансовите пазари. Но, повярвайте ми, вероятността да ги съхрани и да ги увеличи е много минимална. Затова моят съвет е да инвестирате тези 1000 лв. в знания и финансово образование. Там те със сигурност няма да пропаднат. Да, струва си да вложите време и пари и да изучите търговията на финансовите пазари, но не излизайте „беззащитни“ на реалния пазар. Всички инвестиционни посредници предлагат на своите клиенти демо сметки, където всичко е истинско с изключение на парите. В тази виртуална среда можете да се учите и безопасно да трупате опит. Не бързайте да скачате сред финансовите акули на пазара!

 

Може да харесате още...