Победителят в първото бг писателско риалити – с книга през май

Победителят в първото българско писателско риалити „Ръкописът” – Георги Бърдаров ще се радва на книгата сипрез месец май. Това съобщиха от ИК Сиела, под чийто знак ще излезе „Аз още броя дните”. Корицата на романа е дело на Стоян Атанасов, а историята, затворена в нея, ни  отвежда в един от най-кървавите периоди от времето на Балканите – обсадата на Сараево. Книгата на Бърдаров е история за война и любов, преди всичко за любов, която преминава отвъд времето.
От Сиела разкриват малко от историята, започваща в топла майска нощ през 1993-та. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.

Две нощи. Четири съдби. Всички – водещи до най-важните въпроси.
Кой запали тази война? И кой спечели от нея?

Прочетете, ако искате.

Може да харесате още...