Създателят на Западно и Средноевропейската епархия дядо Симеон замина към небето от Финикс

Създателят на Западно и Средноевропейската епархия и бивш неин митрополит Симеон замина към небето от американския град Финикс, Аризона. Дали да бъде погребан в Рилската света обител е била последната му аризонска мечта, не е ясно, но от БПЦ съобщават, че приживе той е изразил такова желание и че погребението му ще бъде там. Дядо Симеон продължително боледува във Финикс, където и живееше в последните години. Предстои тялото му да бъде пренесено в България и да се изложи за поклонение. Светското име на митрополит Симеон е Христо Димитров Костадинов. Роден е през 1926 година във Варна. Бил е начален учител в село Драндар, Варненско и в Суворово. През 1952 година завършва като частен ученик курса на Софийската духовна семинария. От есента на 1953-та е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. По време на своето следване е приет като послушник в Преображенския манастир. Подстриган е в монашество с името Симеон от Ловчанския митрополит Филарет под духовното старчество на Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит. Две години по-късно е ръкоположен в йеродяконски чин и е причислен към братството на Рилската света обител.

За две години от края на 1957-ма Симеон е на богословска специализация в Московската духовна академия, там е ръкоположен за йеромонах от Руския патриарх Алексий. След завръщането си в България е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария, какъвто остава до края на 1965-та.

Излиза от България през 1966-та като архимандрит, назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в Ню Йорк, където остава до 1973-та. Същата година приема епископски сан с титлата „Главиницки” и е назначен за викарий на Ню-Йоркския митрополит Йосиф и администриращ българската епархия в Акрон, Охайо. През 1979-та се връща в София.

Това е годината, в която епископ Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа. На 17.04.1986-та е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща, Унгария. По решение на Св. Синод от 30.05.1994 г., прот. №17, той се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в Берлин, Германия. Митрополит Симеон остава на своята катедра до 11. 06. 2013-та, когато на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освободи по негова молба поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние и минава в покой.

На 27 октомври 2013 година за Западно- и Средноевропейски митрополит беше избран дотогавашният викарен епископ на митрополит Симеон – митрополит Антоний.

F2F TV имаше възможността да се срещне с дядо Симеон в момента, в който сам посочи наследника си. Поклон пред паметта му! И покой в Рила…

 

снимки: F2F TV

инфо: по материали от БПЦ

Може да харесате още...