Пловдив се готви за Пролетния панаир на занаятите

Пловдив се готви да посрещне осмото издание на Пролетния панаир на занаятите. Те ще превземат улица “Райко Даскалов”, бившата Узун чаршия, от 19 до 24 април, а пловдивчани и гостите на града ще могат да видят наживо 85 занаятчии. Това е рекорден досега брой, казват организаторите от Община Пловдив, ОП„Туризъм”, Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив и Регионален етнографски музей. Гостите от чужбина тази година са от Сърбия и Македония. Това са двама майстори, които изработват накити и стъклопис. За първи път ще участват майстори на домашни храни. А акцент ще е пленерът по дърворезба. Кои са занаятите, до които ще можем да се докоснем: Това са дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на художествена керамика, изработване на накити с различни техники, изработване на национални кукли  и кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, народни инструменти и кожарство.

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще представи домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси.

В пленера по дърворезба ще участват седем майстори-резбари от цяла България, които ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. Работилниците на Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров , Цанко Иванов и Емил Темелков ще бъдат поставени пред сградата на БНБ, в края на главната улица. За точното спазване на регламента и оценка на изработените пана ще следи жури от специалисти – етнографи, представители на Регионален етнографски музей – Пловдив и катедра Етнология към ПУ „Паисий Хилендарски”, както и майсторите – дърворезбари Иван Ангелов, Данчо Янаров, Димо Димов, Румен Цветков. Всички участници ще получат грамоти и материални награди. На най-добрият в надпреварата ще бъде връчен плакет и парична награда в размер на 600 лв. Готовите пана ще бъдат предоставени на Община Пловдив. Тя ще ги използва за официални подаръци на високопоставени гости от чужбина, които посещават града във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“.

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”- Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Официалното откриване на осмия Пролетен панаир на занаятите ще е на 20 април от 17.30 ч. на площад “Римски стадион”.

снимка: архив, Капана

Може да харесате още...