Безпрецедентното дело от жена с рядката болест муковисцидоза срещу МЗ – обявено за решаване

До месец Пловдивският административен съд ще излезе с решение по първото дело в страната, заведено срещу МЗ от жена с рядката болест муковисцидоза. Това съобщи в ефира на Дарик Пловдив адвокат Снежана Стефанова от адвокатско дружество “Екимджиев и партньори”. Делото е заведено от асеновградчанката Камелия Чернева по Закона за защита от дискриминация и започна на 7 май 2015-та. Тя претендира за 58 944 лв. обезщетение за вредите, които Министерството на здравеопазването й е нанесло с бездействието си с оглед липсата на Клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 година.

Очакванията на адв. Стефанова са за уважение на иска. По нейна информация, Камелия, която от 40 години живее с рядката болест, от вчера е в болница в тежко състояние. Вчера се състоя и последното заседане по делото.

delo-mukoviscidoza5„Чувството е на абсолютно безсилие и гняв от безхаберието на здравните власти. Това те кара да се усещаш и тотално изолиран от всички, дори от най-близките ти хора и приятели.Да не говорим за огромния стрес дали ще намериш парите, които ти трябват, за да живееш. Защото си във вечна липса – събираш за следващия венозен курс, например. Ами за другия? Ставаш и лягаш безпомощен, с чувство на някаква обреченост и безнадеждност“, казва Камелия при старта на делото.

Тя е бивш председател на Асоциация „Муковисцидоза“ и по-възрастните пациенти с рядкото заболяване я познават като една от най-борбените между тях. И въпреки че от началото на 2015-та година вече има Клинична пътека „Муковисцидоза“ и Клинична процедура за диспансерно наблюдение, тя е категорична, че битката на всеки българин за равни права при лечение и грижа трябва да се води, докато не се спечели окончателно в полза на хората

Може да харесате още...