Представят първата у нас виртуална данъчна агенция

Виртуална данъчна агенция направиха студенти от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Тя ще дебютира на „ТФ фест 2016“, който ще се проведе на 14 и 15 април в Международен панаир Пловдив. Това е най-големият форум на Мрежата на българските тренировъчни предприятия.
Първата в България учебна данъчна администрация работи под патронажа на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив, където е централата на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Целта на съвместната инициатива е да се подобри подготовката на специалисти за публичния сектор, а онези, които ще развиват и ръководят частен бизнес, да имат по-пълни познания за данъците. Създаването на виртуалната агенция по приходите е част от програмата на Центъра за кариерно развитие към висшето училище, който на практика осъществява дуална система на обучение.

„ТФ фест“ ясно показва какви са ползите от тази система, за чието въвеждане напоследък много се говори, а тя отдавна е факт в Мрежата на българските тренировъчни предприятия, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Мрежата е лидер на Балканите в прилагането на дуалния модел в икономическите специалности на средните училища, разказа Дария Маврудиева, ръководител на Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ) към Министерството на образованието и науката, който организира “ТФ фест“. Той е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“ и е одобрен като международно събитие от Европейската комисия.

На 19-ото издание на форума 110 виртуални фирми на ученици и студенти от България, Сърбия и Черна гора ще демонстрират предимствата на тази специфична форма на дуалната система. Четири университета се представят в секцията „Образование и кариера“.  Участниците в Международния панаир на тренировъчните фирми ще се изявят като мениджъри в повече от 20 бранша, сред които финанси, храни и напитки, туризъм и хотелиерство, организиране на събития, реклама, търговия, строителство и озеленяване, фотография, спорт и други. Някои от тях залагат на необичайни бизнес инициативи, като хотел за домашни любимци, дизайн на татуировки, изграждане на модулни сглобяеми къщи. Над 800 млади предприемачи ще се състезават в 14 конкурса.

Всяка година нови 5000 младежи се обучават в над 330 виртуални фирми у нас, подчертаха от ЦУТФ. Целта е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи до истинските условия на работа и се развива креативното мислене. Прилага се интегрирано обучение по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език.

“ТФ фест“ се провежда с подкрепата на Международен панаир Пловдив, сдружение „Българска тренировъчна централа“, Българския форум на бизнес лидерите, Патентното ведомство и други партньори.

Може да харесате още...