Ани Дончева готви новата Нощ на Оскарите, а в “Dance Station” под тепетата всяка вечер се събуждат звезди

Два месеца след като лъчезарната пловдивчанка Ани Дончева, танцьор по салса и двукратен шампион на България по салса за отбори, отвори със своите партньори в проекта „Dance Station” вратите и на школата му под тепетата, реших да се срещна с нея отново. Във визитната й картичка освен всичко, изписано по-горе, може да се добави още много: Ани е от един от най-известните салса отбори в Европа “Salsa Dance Squad”, сертифициран Zumba и Zumba kids инструктор, както и маркетинг агент на Zumba за България. За широката публика, обаче, е позната от ТВ екрана с незабравимото й участие във формата Dancing Stars през 2009-та и 2014-та, VIP Dance и Bailando, както и с работата й като хореограф и танцьор към Music Idol 2010. Има и още – тя е двукратен носител на „Купа България“, медалист от редица международни турнири по спортни танци. Усвоила много от това, което я води до тези успехи, от едни от най-добрите треньори по спортни танци в Русия и Италия, Ани вече го споделя с младите таланти на Пловдив.

Два месеца след откриването на денс училището ти в Пловдив – как преценяваш страстта на пловдивчани към танците?

Ани Дончева – Още по време на Деня на Отворените врати , преди официалното откриване в Дома на културата, стана ясно, че интересът към танците на пловдивчани е огромен. Всички зали бяха пълни, буквално нямаше място птичка да прехвръкне. Определено съгражданите ми обичат да се движат, танците са им на сърце, а особено сега, когато могат да намерят почти всички стилове под един покрив, мисля, че вече няма пречка за никой да дойде да опита.

nightofoskar2Какви са предпочитанията дотук – танци, които познават или желаят да опитат нещо ново? Като суинг, например, който никъде под тепетата другаде не се преподава?

Ани Дончева: Всички стилове танци се харесват, което е много интересно. Някои идват с нагласата , че ще танцуват народни танци , а се записват в групата по зумба или латино например, или пък обратното. Определено се изкушават да пробват от повече неща, което е нормално , все пак по едно и също време има избор от три стила ( залите ни са три ) . Суингът ,специално, е изключително търсен стил в момента в България. Суинг стилове като линди хоп, чарлстон, буги вуги и други са изключително интересни социални танци. Суингът е модерната алтернатива на салсата, ако търсите танц, който може да започнете да танцувате по партита след само три-месечен курс. При нас нова група започва от 15-ти април.

Идва топлото време, в което хвърляме поне един кат дрехи и откриваме повече части от тялото си. Може ли танците да оформят фигурата ни, ако започнем занимания сега?

Ани Дончева: Ако се опитваме да постигнем някакъв видим за останалите ефект – народните танци биха
могли доста ефективно да го постигнат. Натоварването при тях е доста интензивно.Извън чисто танцовите стилове, които могат да ни помогнат да влезем във форма за летните месеци, предлагаме стилове като канго джъмпс и зумба, които са специално разработени , за да ни поддържат във форма и за да можем да влезем в такава. Особено за жени след бременност, те са изключително подходящи. Скоро откриваме и курс за майки с малките им деца.

Твоята магия за чудесна форма – все пак имаш съвсем малко бебенце? Танцуваш ли с него? Какво му харесва най-много като ритъм?

Ани Дончева: Ами аз всъщност, не намирам формата си към момента за чудесна, но само и единствено защото не съм се заела сериозно с това. Което всъщност е доста иронично, като се вземе в предвид факта, че nightofoskar3имам перфектните условия за това и в София, и в Пловдив. Така че, ако има майки в моята ситуация и са в Пловдив – Дами, имате прекрасни условия в залите на Dance Station и то не само като обстановка. Имате възможност малките ви деца да бъдат на урок по танци в съседната зала, докато вие влизате във форма.
Моята малка Виктория вече е на 4 месеца и досега ми се е налагало да се носим по вечерно време и всъщност тя наистина обича да бъде поклащана в ритъма на валса, открих, че това й хареса и много я успокоява – заспива за няколко минути. Може би се дължи на факта, че известно време в началото на бременността с нея не знаех за това и точно този период съвпадна с усилената ни подготовка за спектакъла “Нощта на Оскарите” миналата година в НДК през май. Едва след премиерата на спектакъла разбрах, че съм бременна, така че всъщност малката доста е танцувала заедно с мен и ако специалистите по пренатално развитие и психология са прави, това би трябва да се е отпечатало някъде в нея и несъзнавано музиката и танците да са й познати и съответно да я успокояват.

А ще бъде ли с теб в Нощта на Оскарите?

Ани Дончева: Ще бъде около мен, защото аз я кърмя и не смятам да преустановявам това заради тренировките си или нещо друго. Ако има желание, има и начин. Но истината е , че съм благодарна, че имам родители и мъж до мен, без които нито участието ми в „Денсинг старс” по време на бебешкия период на първото ми дете, нито откриването на залите в Пловдив и София щяха да бъдат възможни. Те са огромна подкрепа, всъщност единствената, от която имам нужда, за да мога да се чувствам пълноценна на всички фронтове. Много майки нямат тази неоценима помощ и аз се научих да я ценя. Ще ми носят бебето за кърменията и междувременно ще се грижат за нея. Иначе сега в подготвителния период първо я приспивам вечер, после ходя на репетиции, понякога пак се прибирам да я кърмя и пак отивам в залата. Така беше със сина ми Алекс, така ще бъде и сега с бебето Вики.

Впрочем, малко повече за това танцово шоу, което ще се проведе в НДК на 27 май?

nightofoskar4Ани Дончева: Обновеното ни шоу „Нощта на Оскарите“ ще бъде представено за трети път на 27-и май в зала 1 на НДК и съчетава обичана филмова музика, визуални ефекти и авторски хореографии, които ще пренесат публиката в света на най-емблематичните шедьоври, номинирани или спечелили Наградата на Филмовата Академия през годините. Звездата на Народния театър Дарин Ангелов, двукратната ни световна шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева, любимецът на публиката от първото издание на X Factor Ангел Ковачев и един от най-атрактивните танцьори у нас – Алфредо Торес са само част от имената е спектакъла. Професионалните танцьори от Dancing Stars и школите ни в София и Пловдив ще дадат нов живот на едни от най-популярните и знакови филми, печелили награда Оскар през годините. В спектакъла ще вземат участие и танцьори от Lindyhop.bg, X-energy Crew, Umove, Skywalkers, RnB Duo, DS121, солисти на Национална Опера и Балет. Шоуто се игра през миналия септември и в Пловдив на сцената на Дома на културата и предизвика голям интерес.
“Нощта на Оскарите“ е шоу, изпълнено както с грация, така и с много енергия, и обещава на всички меломани и любители на танците и музиката незабравима емоция. Спектакълът се осъществява в партньорство с Национален Дворец на Културата. Датата е 27-и май, а началото е в 20:00 часа. Билети на цени от 25 до 50 лева и могат да се закупят от мрежата на Eventim,както и от билетна каса НДК, Orange, OMV.

Да се върнем в Пловдив – какво ново през април и май в „Dance Station”?

Ани Дончева: През Април предстои да отворим нов курс по суинг за начинаещи. Откриваме курс за майки с малките им деца. Ще представлява специална гимнастика, която се състои от партерни упражнения, развиващи двигателната култура и грижещи се за правилната постановка на тялото. Часът ще се провежда така, че да се получи една симбиоза между майката и малкото дете ( 2.5 до 4-годишно ).  Предстоят курсове по аржентинско танго, уъркшопи по туърк, канго джъмпс, табата, ориенталски танци и други. За информация следете нашата фейсбук страница: Dance Station Bulgaria, както и website-a ни www.dancestation.bg

Защо да танцуваме, какво би казала на скептиците?

night of oskarsАни Дончева: Танцът е нещо, което е заложено у нас от зората на човечеството. Заедно с музиката това е част от най-древните ни характеристики. Танцувайки, независимо дали за удоволствие или професионално, ние се свързваме с онази част от нас, в която се крием истинските ние. Всеки човек слага маска през деня – за пред колеги, приятели, дори за пред децата, за пред близките си. Но в този един час в залата съм забелязала, че човек се отпуска и на лицето му грейва едно сияние, което извира от най-дълбоките кътчета на съзнанието и душата му. Мисля че това е истинска неподправена радост, такава, каквато изпитват само малкте деца и след това забравят как да бъдат щастливи. Танцът носи щастие, носи баланс и на физическо, и на психическо, и на душевно ниво. Моят съвет към всички е – не се страхувайте, не се срамувайте, зарежете извиненията за липса на време, защото единствено е нужно да прекрачите прага на залите ни само веднъж, след това и вие, и децата ви трудно ще се отделите. Dance Station ви предлага достъп до най-натуралния и безопасен наркотик на този свят – едни го наричат хормона окситоцин, или иначе казано – на щастието.

 

Може да харесате още...