40 бъдещи родители – в курс за родителски умения

Не е задължително новороденото да се къпе всеки ден. Не очаквайте да е с гладка розова кожа веднага след раждането или да поглъща повече от 5 милилитра кърма на хранене. Това са само малка част от съветите, които 40 бъдещи майки и татковци чуха от неонатолога д-р Диана Аргирова по време на безплатния курс за родителски умения, организиран от МБАЛ Пловдив и Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За нашите деца“.

Ако предпочитате да къпете бебето не на течаща вода, а във вана, е добре да опитвате водата с лакът или да следите термометърът в нея да не показва повече от 36-37 градуса. Това е температурата на тялото на бебето, обясни д-р Аргирова, демонстрирайки правилните движения за къпането, придържането и подсушаването му.

Не давайте на децата си сладка вода или глюкоза, за да лекувате бебешката жълтеница – новородените имат и петънца по кожата, някои от които са като адаптационна проява от смяната на майчината утроба с нормална среда, каза още неонатологът. По думите й, кожата на децата добива розов и гладък вид чак след третия месец.

А за най-полезната храна за бебето – майчината кърма, д-р Аргирова припомни, че първите капки коластра се сравняват с течно злато. И че 5-те милилитра, които поглъща новороденото са точно колкото е вместимостта на стомахчето му.

Курсът, към който интересът се увеличава заради практичните съвети, демонстрациите и възможността да се получат напълно безплатно компетентни лекарски съвети, и този път протече с множество въпроси и отговори. Бъдещите родители получиха и материали за родителската грижа от фондация „За нашите деца“.

Може да харесате още...