Авиоинженерите от Техническия университет-филиал Пловдив ще празнуват 12 април на свръхлеки самолети

Петнадесет свръхлеки самолета ще посрещнат студенти от Техническия университет – филиал Пловдив на 12 април в деня на тяхната специалност “Авиационна техника и технологии”. Събитието ще бъде на летищна площадка “Марица”, собственост на частния авиоклуб “Граф Игнатиев”. Студентите и гостите на празника ще разгледат отблизо едномоторни самолети, един от които е собственост на преподавателя по специалността гл.ас. д-р инж. Стоян Аврамов. От цялата страна ще долетят още 8-9 малки машини, за да се включат в летателното шоу на празника. Студентите също са замислили да представят своите авиоинженерни и летателни умения със създадени и управлявани от тях безпилотни самолети. Авиационните разработки на студентите обаче могат да се издигнат във въздуха само при добро време, уточниха от Техническия университет – филиал Пловдив. На празника ще гостуват военни и граждански летци и инженери, преподаватели, възпитаници на вуза, ветерани.

Празникът на специалността “Авиационна техника и технологии” през тази година е посветен на нашия тридесети рожден ден, каза проф. д-р Добрин Сейзински – ръководител на катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии” във ВУЗ-а. Досега в Техническия университет – филиал Пловдив са били обучени над 500 авиационни инженери, като всички намират работа и работят по специалността си на български и европейски летища, както и в машиностроителни предприятия.

Най-големият потребител на пловдивските авиационни кадри в момента е немската компания „Луфтханза техник“, базирана в София. Там работят над 60 авиоинженери, завършили специалността “Авиационна техника и технологии” в Техническия университет – филиал Пловдив. “Имаме уверението на фирма „Луфтханза техник“, че получават от Пловдивския технически ВУЗ най-добрите си кадри, но студентите ни работят не само там. Пловдивски авиоинженер, който завърши при нас бакалавърска степен с випуск 2015 започна веднага работа на летището в Мюнхен. Важното е че сме постигнали практически нулева безработица за всички наши випускници, като стопроцентово те работят като авиоинженери и машинни инженери” – разказа професор Сейзински.

снимка: F2F Tv, архив

Може да харесате още...