Д-р Аргирова от МБАЛ Пловдив: И на професионалния си празник пак се трудим

“И на професионалния си празник ние, лекарите, се трудим.” Това казва д-р Диана Аргирова от родилното отделение на МБАЛ Пловдив, първият медик в страната, работещ по превенция на изоставянето на бебета заедно с фондация „За Нашите Деца“ и Център за обществена подкрепа „За деца и родители“. “Празникът за нас не е купон, а уважение на хората, за които се грижим”, смята тя. И въпреки че появата на едно дете на бял свят е работа, споделя, че винаги има съпреживяване. „Ние винаги изпитваме вълнение от думата раждане. А когато си участник в събитията, нещата са динамични и много интересни. Няма как да привикнеш, няма как да стане рутина“.

За хората на заден план остава стресът за медиците при всяко раждане, които се грижат то да се случи по най-добрия начин. Но д-р Аргирова подчертава, че рисковите случаи са много и наред с положителните емоции около новия живот, за нея и колегите й те протичат под стрес.

В последните години процентът на недоносените бебета остава един и същ. Предизвикателството сега за медиците като нея е спасяването на бебета под 1 килограм. „Говорим за деца, родени на практика в 6 месец. Преди тези деца не са оживявали. Днес все повече оцеляват“. По думите й, това е в резултат не само на подобряване на медицинската техника, но и на знанията и уменията на хората в бели престилки.

Опитът на д-р Аргирова от 15-те години работа с Центъра за обществена подкрепа по ранна превенция на изоставянето, а след това и по превенция на изоставяне на децата с малоформации, я кара да обобщи: „В МБАЛ Пловдив на година имаме около 25-26 деца, които са застрашени от изоставяне. С наша намеса и с екипната работа с Центъра към фондация „За Нашите Деца“ поне половината от тях остават в семействата си“. Тя е оптимист и за бъдещите резултати по превенция на изоставяне на бебета.

А към пожеланието за здраве към колегите си в днешния празничен ден допълва: „да бъдем оставени да сме лекари, а не администратори, мениджъри и програмисти.“

Може да харесате още...