Възстановяват Средновековния некропол край Карнобат

Еврейското гробище край Карнобат е сред най-значимите и най-големите средновековни некрополи на Балканския полуостров. Върху  площ от около 50 дка са съхранени близо 1000 надгробни плочи от мрамор и камък, всяка от които носи своята “гравирана” история. Известно е, че тук се намират най-ранните сефаратски гробове на Балканския полуостров. Некрополът ще бъде възстановен с подкрепата на ESJF – инициатива за опазване на Европейски еврейски гробища. Лично генералният секретар на Съвета на Европа – Турбьорн Ягланд подкрепи проекта на ESJF за опазване на еврейските гробища в Европа, съобщиха българские партньори на ESJF от Центърът за еврейско – българско сътрудничество „Алеф”, цитирайки изявлението му от страниците на водещия полски ежедневник „Wyborcza” и на най-големия еврейски англоезичен вестник „Jerusalem Post”. “Изявлението на Турбьорн Ягланд е безпрецедентен обществен ангажимент за политическа подкрепа на нашата кауза, поет от толкова високопоставен европейски политически лидер. Това е свидетелството за работата на борда и екипа на ESJF и нейните основатели през изминалата година”, написа до Център „Алеф” Филип Кармел – главен изпълнителен директор на организацията.

През 2015 г. той два пъти посети некропола и пое ангажимент да осигури  финансиране за очертаване на неговите граници, изграждане на ограда с възможности за достъп, изработване и поставяне на указателни табели,  както и последваща жива охрана на старината. Това ще гарантира съхранението на некропола и ще е предпоставка за бъдещи археологически проучвания.

Подкрепата на Генералния секретар на Съвета на Европа идва в ключов момент, в който антисемитските настроения се засилват, счита Филип Кармел. Много евреи вече предпочитат да напуснат Европа вместо да останат и да наблюдават как старите предразсъдъци процъфтяват. „Нашите общества продължават да нарастват и стават все по-разнородни етнически, което нагнетява напрежението. Затова подобни проекти не бива да се подценяват. Трябва да обединим усилията си, за да бъдат възстановени еврейските гробищата. Така ние ще защитим не само мемориалите на мъртвите, но и ще приветстваме живите. Ще изпратим послание, че Европа принадлежи на всички нас. Това е нашата споделена културна мисия”, заяви Турбьорн Ягланд.

През последната година по програми на ESJF са благоустроени еврейски гробища в Полша, Украйна и Чехия.

Може да харесате още...