В деня на психолога клиничният психолог Мария Владимирова: Помагаме за емоционалния статус на пациентите

Ако един лекар трябва да се справи и с емоционалния статус на пациента, и с физиологичния, работата му става двойна. Работата на психолозите е да поемат грижата за първия. Това казва в деня на психолога Мария Владимирова от СБАЛАГ „Селена“ в Пловдив. Тя е един от малкото болнични психолози в страната и доброволец към Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ на фондация „За нашите деца“. Заедно работят по превенцията от изоставяне на бебета, както и с бременните жени в силен стрес заради бъдещето си майчинство. Говорим за пренатална психологическа помощ. Не са малко жените, които имат нужда от нея, казва Владимирова.

den na psihologaОсвен в случаите на такава помощ, за които психологът на „Селена“ информира Центъра, Мария Владимирова има всекидневна работа сред родилките. Всяка сутрин е на визитация веднага след лекарите. Наблюденията й, са че в този момент жената се чувства самотна. Тя е в болницата, а не сред близките си. Току що е станала майка. Ако е родила секцио, детето не е с нея в първия ден, а това я потиска. Чувството на безпомошност, че не можеда си прегърне детето, че още няма майчин инстинкт, повишават тревожността й. Освен страх дали ще се справи като майка, се появява и стрес за връзката с бащата на детето – дали ще се запази или не- разказва за състоянието, в което най-често са родилките, които имат нужда от подкрепа.

den na psihologa2И ако в миналото в болниците основна цел е била раждането, сега, в модерните лечебни заведения все повече се обръща внимание и на психологическото състояние на жените. Затова днес, в деня на психолога, Мария Владимирова получи от Центъра за обществена подкрепа цветна картина със знака на писхологията. И пожела на майките повече увереност и сигурност в способностите им. А на колегите й медици – по-широк кръгозор и повече отвореност към професията на психолога.

Може да харесате още...