Премиерът Бойко Борисов, Президентството и министърът на туризма Николина Ангелкова подкрепят откриването на Дома на етносите в Пловдив

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, Президентството и министърът на туризма Николина Ангелкова изпратиха поздравителни адреси по повод официалното откриване на Дома на етносите в Пловдив, който отваря врати днес, благодарение на общите усилия на пловдивските арменци, евреи, италианци, роми, руснаци и турци. Посланието е за толерантност и разбирателство, в контекста и на спечелената от Пловдив титла Европейска столица на културата 2019. В официално писмо до журналистите Екатерина Костова и Лалка Златанова, чиято идея е откриването на Дома, премиерът Бойко Борисов пише, че високо оценява усилията да се представи по един оригинален начин многообразието, което Пловдив е съхранил, както и насърчаването на толерантността и разбирателството. “Това е отговорно отношение не само към богатството на културния живот, но също и към съхраняване ценностите в обществото. Убеден съм, че по-доброто взаимно познаване на различните етноси е условие за по-голямо разбирателство помежду ни и ще ни позволи да живеем по-добре заедно”, пише в поздравителния си адрес министър-председателят.

В обръщението от Администрацията на Президента се казва: България е страна, в която от векове съжителстват в разбирателство различни етноси и вероизповедания. Пловдив е градът, в който живеят представители на всички тези групи, а откриването на Дом на етносите ще позволи на гражданите и гостите на града да се докоснат до бита и традициите на различните култури”.

А министърът на туризма Николина Ангелкова пише: „Този единствен по рода си нов туристически обект, който е събрал под един покрив историята, бита и традициите от миналото на различните етноси, несъмнено ще обогати не само жителите на Пловдив, а и всички туристи, които са решили да посетят най-стария жив град в Европа. Убедена съм, че Домът на етносите ще допринесе за насърчаването на повече туристически посещения, както и за развитието и утвърждаването авторитета на града като Европейска столица на културата за 2019 г.“

Реализирането на проекта е реверанс към историята на древния град, известен от векове като конгломерат от етноси, в който всички, без значение на произход и религия, съжителстват заедно в мир.

Домът отваря врати с изложба ИЗБРАНО от колекцията на Дарик радио, с творби на 25 автори, сред които арменци, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и др., участвали пленерите “Звук и цвят”. В концепцията “ЗАЕДНО” ще бъдат изложени и картини на големите пловдивски художници Атанас Хранов, Ицко Мазнев, Станимир Видев и Кольо Карамфилов.

Дом на етносите е проект на Фондация ЗАЕДНО, учредена от двете пловдивски журналистки, като основната идея е, на база вековните традиции и общата история, да се приобщат представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на града, да подпомага различни техни събития в контекста и на развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата през 2019 и атрактивна дестинция в международния културен туризъм.

На официалното откриване от 12:30 часа днес ще присъстват дипломати от посолствата на Република Армения, Израел, Италия, Руската Федерация и Република Турция, както и генералните и почетните консули в Пловдив.

Още информация може да се намери на страницата на Дома на етносите във фейсбук.

Може да харесате още...