С изложба ЗАЕДНО от колекцията на Дарик отваря врати Домът на етносите в Пловдив

С картини на 25 автори, сред които арменци, българи, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и други, избрахме да отворим вратите на Дома на етносите в Пловдив. На 31 март с изложба ЗАЕДНО /избрано от колекцията на Дарик радио къщата в подножието на Трихълмието, на ръка разстояние от Античния театър ще посрещне първите си гости. Сред официалните лица се очакват представители на местната власт, дипломати от посолствата на Република Армения, Израел, Руската федерация, Република Турция и Италия, както и генералните и почетните консули в Пловдив. Специално ще е присъствието на пловдивските художници Атанас Хранов и Ицко Мазнев, чиито картини, заедно с платната на Станимир Видев и Кольо Карамфилов, ще могат да се видят в изложбата на художници от 7 държави, участвали в пленерите “Звук и цвят”.

Експозицията е селектирана специално за случая от колекцията на Дарик, с помощта на Албена Спасова от Съюза на българските художници. По думите й „Сред участниците са всички чуждестранни артисти, гостували в пленерите на Дарик през последните 17 години; на изявени български автори, представящи етническото разнообразие по нашите земи както и на няколко художници, чийто творчески и житейски пътища са свързани със забележителната пловдивска школа – превърнала се в знак в изобразителното ни изкуство. Мнообразието и богатството от стилове, естетически възгледи, жанрове и техники е основното достойнство на изложбата. В едно общо духовно пространство са обединени произведения на различни творчески поколения с възрастов диапазон – 50 години, дело на емблематични фигури и на дебютанти; на професори и току що завършили студенти. Изложбата „Заедно” е убедително доказателство за това, че изкуството е онази универсална територия, където условностите от етническо и/или геополитическо естество не съществуват“.

С колежката ми Лалка Златанова, с която създаваме този Дом, ще посрещнем гостите си за добре дошли и с чаша вино от Винарска избра Драгомир. Домът отваря врати със съдействието на Международен панаир Пловдив и пловдивската компания “Консул” ООД.

Още за Дома на етносите може да видите на фейсбук страницата в интернет.

снимка: картина на Кольо Карамфилов в изложбата ЗАЕДНО

Може да харесате още...