ВМЗ Сопот предлага партньорство за обучение на кадри за оръжейното предприятие

ВМЗ Сопот се нуждае от инженери, техници, стругари, фрезисти, електротехници – специалности, които от години не се изучават. Това стана ясно на среща,  инициирана от ръководството на предприятието с представители на средни училища от региона и на пловдивския филиал на Техническия университет. Идеята е договаряне на партньорства за подготовка на кадри в областта на машиностроенето. Оръжейницата предлага да се възстановят стажантските програми и платения летен стаж за ученици и студенти. Имаме вече готови и утвърдени от Съвета на директорите правила за отпускане на стипендии: социални – за деца без родител; еднократни – за постигнати отлични резултати в обучението по техническа специалност и за цялостен отличен успех, поясни след срещата изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Гецов. Той допълни, че конкретно за студентите задочници в специалността “Машиностроене” в ТУ, предприятието ще предостави възможност за изнесено обучение.

Предложих, от името на ръководството, да подпишем и договор за сътрудничество с Техническия университет, по силата на който там ще можем да изпращаме за обучение и преквалификация наши работници, каза още инж. Гецов. По думите му, на 25 март т.г. представители на дружеството ще се отзоват на поканата на ТУ и ще присъстват на Деня на отворени вративъв Факултета по електроника и автоматика във висшето училище. На 14 април, в Деня на стажовете – отново в Пловдивския филиал, “ВМЗ” ще участва със своя презентация.

На първата работна среща е решено оръжейното дружество да изготви рекламен видеоклип за специалностите, за които се търсят кадри и да го предостави на основните училища в региона. Целта е завършващите седми и осми класове да се запознаят с производството на ВМЗ и да бъдат мотивирани да се обучават в средни технически, а след това – и във висши специалности, каквито са необходими за предприятието, поясни инж. Гецов.

Може да харесате още...